DVODNEVNA OBUSTAVA RADA ADVOKATA U SRBIJI: Sva suđenja se odlažu
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAOPŠTENO

DVODNEVNA OBUSTAVA RADA ADVOKATA U SRBIJI: Sva suđenja se odlažu

Dvodnevna obustava rada svih advokata u Srbiji je iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim

Objavljeno:

Upravni Odbor Advokatske komore Srbija (AKS) doneo je odluku o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim, navodi Tanjug.

Prema ovoj odluci, advokati neće raditi u sredu 20. oktobra i četvrtak 21. oktobra, što će dovesti do odlaganja suđenja i drigih postupaka.

Na sednici UO AKS koja je još u toku biće odlučeno i da li će i kada biti zakazana konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.

Takođe, treba da se odluči o datumu za sednicu skupštine AKS.

Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media