DR BOŠKOVIĆ: Trudnice su ekstremno ugrožene, OBJASNIO I ZAŠTO
Srđan Bošković, Foto: Printscreen/Youtube

POJASNIO

DR BOŠKOVIĆ: Trudnice su ekstremno ugrožene, OBJASNIO I ZAŠTO

Ovih dana Srbiju, a i region potresaju priče o preminulim, zdravim trudnicama. I nije problem samo kovid, već i kada je došlo do zaražavanja virusom, jer u rizičnim nedeljama mora da se ‘kupuje’ vreme kako bi se beba pravilno razvila

Objavljeno:

Kovid, bolest neizvesnog toka, kod trudnica i porodilja je dodatno borba na dva fronta, podjednako za majku i dete. Na K1 gostovao je dr Srđan Bošković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je u Uranku objasnio zašto su baš trudnice rizična grupa.

Ovih dana Srbiju, a i region potresaju priče o preminulim, zdravim trudnicama. I nije problem samo kovid, već i kada je došlo do zaražavanja virusom, jer u rizičnim nedeljama mora da se ‘kupuje’ vreme kako bi se beba pravilno razvila.

Doktor Srđan Bošković je gostujući na K1, izneo zašto su trudnice rizične kada je u pitanju kovid - 19.

- Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen d-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone – kazao je dr Bošković. – Mi trudnicama savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, i za trudnice, je vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi.

Takođe, dodao je da ne razume kako polovina stanovnika naše zemlje ne razume da vakcina doprinosi tome da ćemo i ako obolimo od kovida imati blagu kliničku sliku.

- Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva ako se razbole imati dva do tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa – kazao je dr Bošković. – U velikoj većini u kovid bolnicama su nevakcinisani pacijenti. Popustili smo u vakcinaciji ali smo se opustili i u kontaktima. Ja svoju majku od 78 godina nisam poljubio od marta prošle godine. Ni ne rukujemo se, iako je primila tri doze vakcine, objasnio je.

Dr Bošković kazao je i da su česta posledica preležanog kovida upala srčanog mišića kao i tečnost oko srčanog mišića.

- Ta tečnost pokazuje da iako je bolest preležana, u telu i dalje tinja zapaljenski proces. Sreća je što to prolazi, kod nekoga za šest, kod nekoga za 12 meseci. Svaki virus je sistemska bolest i može ostaviti posledice na srcu. Ono što zabrinjava je podatak da je prošle godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umrlo 55.000 ljudi, to je gotovo polovina svih umrlih.

Dr Srđan Bošković u „Uranku“ je istakao da kardiovaskularne pacijente trenutno primaju samo Institut Dedinje, Klinički centar Srbije i KBC „Zemun“.

- Naše liste čekanja su sada i triput duže, jer pet ustanova trenutno ne radi zato što su u kovid sistemu. Svakih 15 dana pravimo apdejt stanja osoba u najvećem riziku. Stalno ažuriramo prioritetne liste i trudimo se da zbrinemo sve pacijente.

On je istakao da je u Institutu Dedinje vakcinisano oko 92 odsto lekara, dok je procenat imunizacije kod srednjeg medicinskog kadra oko 80 odsto.

- Smrtnost hospitalizovanih od infarkta na teritoriji Srbije je oko 7,5 odsto. Još toliko je onih koji ne dođu do bolnice pa je ukupna smrtnost između 10 i 15 odsto. To je veliki procenat. Kardiovaskularni bolesnici bi trebalo da se vakcinišu.

(Espreso / NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.