CELE PORODICE ZBOG KORONE U BOLNICI, DOKTOR UPOZORAVA: Kliničke slike veoma teške!
Petar Svorcan, Foto: Printscreen/Youtube

BLIŽIMO SE REKORDU OD DECEMBRA

CELE PORODICE ZBOG KORONE U BOLNICI, DOKTOR UPOZORAVA: Kliničke slike veoma teške!

Prema doktorovim rečima dominatni su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i većina njih u startu zahteva kiseonik

Objavljeno:

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan kaže za RTS da je jutros ta ustanova imala 402 hospitalizovana pacijenta, od toga 52 pacijenta u intenzivnoj nezi. Od tog broja njih 26 je intubirano.

- Kod nas su smeštene i porodice, majka, sin i snaja koji su 1975. godište. Situacija je dosta teška, onoliko pacijenata koliko otpustimo toliko i primimo. Mi smo 19. septembra ušli u kovid sistem i kroz našu bolnicu je do sada prošlo preko 1.000 pacijenata - ističe Svorcan.

Prema njegovim rečima dominatni su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i većina njih u startu zahteva kiseonik.

- Naša potrošnja u poslednja 24 sata je preko 6.5 tona kiseonika što su enormne količine. Bližimo se rekordu koji smo imali u decembru kada smo imali sedam tona potrošnju kiseonika - naglašava direktor KBC "Zvezdara".

Dodaje da najmlađi pacijent ima 22 godine a najstariji 92 godine.

- Klinička slika je dosta teška i brzo progredira. Za dva, tri dana pacijenti su već u intenzivnoj nezi sa lošim rezultatom. Dominiraju nevakcinisani pacijenti, svaki četvrti je vakcinisan, dok je u intenzivnoj nezi tek svaki peti vakcinisan. Pacijenti koji su vakcinisani dosta lakše prođu i bolje je preživljavanje - ističe Svorcan.

Poručuje da je vakcinacija apsolutno jedini način da se koliko-toliko smanji pritisak na zdravstveni sistem.

- Moja poruka bi bila da se svi zdravstveni radnici obavezno vakcinišu i smatram da je to i moralna obaveza svih. U našoj bolnici je 89 posto zaposlenih vakcinisano - kaže Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.