VELIKO GRADIŠTE, GRAD U KOJEM POČINJE MAGIJA: Ko jednom dođe više ga nikad ne zaboravlja
Foto: Printscreen/ RSFranceIDF/Youtube

PRELEPO

VELIKO GRADIŠTE, GRAD U KOJEM POČINJE MAGIJA: Ko jednom dođe više ga nikad ne zaboravlja

Turistički lokaliteti na teritoriji opštine Veliko Gradište su mnogobrojni i raznovrsni

Objavljeno: 12:08h

Veliko Gradište se nalazi u severoistočnom delu Srbije, u Braničevskom okrugu, na samoj obali Dunava koji ga deli od susedne Rumunije, u podnožju Karpata i Homoljskih planina, a okružen je rekama Dunav i Pek, kao i Srebrnom jezeru. Ukupna površina opštine je 344 m2.

Područje opštine Veliko Gradište je pretežno ravničarsko, preko 60% čine ravnice (najveća ravnica u opštini je Stig), više brežuljkasto zemljište čini 25% a brdsko područje svega 15% površine. Najviša uzvišica je Lipovačka (362 m). Šume koje su u imovini privatnih vlasnika i u javnoj svojini takođe čine prirodno bogatstvo opštine.

Veliko Gradište
foto: Printscreen/Yotube

Turistički lokaliteti na teritoriji opštine Veliko Gradište su mnogobrojni i raznovrsni:

Tursitičko naselje Beli bagrem sa kompleksom “Silver lake” u okviru koga se nalazi hotel, aqua park, turistički brod, zona zdravlja, teniski i golf tereni itd.

Srebrno jezero uz mnogobrojni sadržaj na obali i u vodi – uređen park za decu i odrasle, šetalište, sportovi na vodi, vodoskok

Tvrđava Ram – srednjevekovno utvrđenje od izuzetnog značaja sa ostacima Hamam i Karavan saraj.

Veliko Gradište
foto: Espreso

Pored sjanih lokaliteta, Veliko Gradište obeležava niz manifestacija. Jedna od njih su Carevčevi dani - tradicionalna muzička manifestacija posvećena Vlastimiru Pavloviću Carevcu, osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda. Održava se tokom jula meseca, svake godine, u Velikom Gradištu.

Ovaj festival, ujedno i takmičenje violinista, održava se od 1995. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih festivala u Velikom Gradištu koji svake godine privuče veliki broj zaljubljenika muzike. Održava se u čast Vlastimiru Pavloviću Carevcu, koji je rođen u selu Carevac po kome je i dobio nadimak. Festival se najpre održavao 3 dana, dok je od 2015. godine uveden i četvrti dan (14—17. jul). Pod pokroviteljstvom je opštine Veliko Gradište, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzičke produkcije RTS-a.

Za vreme trajanja manifestacije svake godine u Veliko Gradište dođe i veliki broj javnih ličnosti.

Svake godine Jan Nemček, graditelj violina iz Кovačice, uz ostale nagrade organizatora, poklanja pobedniku festivala jednu svoju violinu.

Veliko Gradište
foto: Espreso

Alaske večeri, manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Veliko Gradište, ove godine održale su se 55. put.

Daleke 1965. godine grupa alasa okupila se na ušću Peka i uz prigodno druženje obeležila svoj dan uz čuvenu alasku čorbu. Tako se rodila ideja da se svake godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih Dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina. Tokom svih ovih godina, Alaske večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti čitave godine sa nestrpljenjem iščekuju ribarsko druženje.

Velikogradištanska gitarijada okuplja bendove širom zemlje koji se međusobno talmiče i na taj način pirešuju nezaboravno iskustvo publici koja željno isčekuje još dobre muzike. Gitarijada je jedna od glavnih atrakcija i sigurno bi trebali da je posetite.

Veliko Gradište prepoznatljivo je po sportskim dešavanjima, a proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić već šestu godinu za redom održava svoj kamp za mlade talente na Srebrnom jezeru, pa ne čudi što je baš u Velikom Gradištu organizovan ovaj turnir.

Veliko Gradište
foto: Espreso

Pasuljijada je sastavni deo velikog Gradišta. Najbolji pasulj koji se proizvodi u našoj zemlji, nosi ime po ovom kraju – Gradištanac. Da bi zaštitili ime pasulja velikogradištanci su osmislili takmičenje u kuvanju pasulja, manifestaciju koja se održava početkom septembra.

I za kraj, ne propustite vašar, koji se svake godine održava na svetog Iliju, zaštitnika ovog grada.

Ako posetite Veliko Gradište, ne samo što ćete moći da uživate u brojnim manifestacijama nego će vas lepota grada ostaviti bez reči.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Veliko Gradište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.