ON JE MARATONAC KOJI NE ZNA ZA PREPREKE: Aleksandar iz Čačka istrčao više od 1000 trka i 100 maratona
Aleksandar Bokarev, Foto: RINA

ne zna broj patika koje je "potrošio"

ON JE MARATONAC KOJI NE ZNA ZA PREPREKE: Aleksandar iz Čačka istrčao više od 1000 trka i 100 maratona

Takmičarsku karijeru, u kojoj mu je atletski sprint bio najveće sportsko opredeljenje i uža specijalnost, započeo je u mlađim kategorijama čačanskog Borca

Objavljeno:

Nezvanični rekorder po sveukupnom broju istrčanih atletskih trka u Srbiji i van nje, jeste čačanski veteran Aleksandar Bokarev, koji nezadrživo grabi ka svojoj 100. maratonskoj trci.

Da ga početkom ove godine nije omeo virus korona i na neko vreme odvojio od atletike i trčanja, moguće je da bi sada proslavljao značajan jubilej, premda je sa svojih 57 godina "izbrojao" već do 84 i da se uspeh čini i većim ako se uzme u obzir činjenica da je svoj prvi maraton istrčao u poodmaklim godinama za trkače, tj. da je "startovao" sa 39 godina.

"Kada sam te 2003. godine stupio na scenu i posvetio se rekreativnom trčanju ni slutio nisam da će mi 'trke i atletske manisfestacije' toliko ući u krv. Atletika jeste bila moj hobi i moja strast odmalena ali, zaista, gotovo 1200 istrčanih trka i skoro 100 maratona deluju nestvarno", naveo je u razgovoru za RINU Bokarev.

Takmičarsku karijeru, u kojoj mu je atletski sprint bio najveće sportsko opredeljenje i uža specijalnost, započeo je u mlađim kategorijama čačanskog Borca.

Kasnije, kako su ga životne okolnosti, studije i posao, naveli put srpske prestonice, posvetio se više rekreativnom trčanju.

"Eto, dakle, još nekih petnaestak maratonskih trka do magičnog broja 100. Kada podvučem crtu, bilo je tu i veoma teških staza i gotovo jedva završenih trka. Moj moto je da se nikada ne predajem, i ako startujem neku deonicu, bilo od 42,2 kilometra bilo neku kraću, apsolutno je 'ne ispuštam' do kraja. Jednostavno, odustajanje za mene nikada nije bilo opcija i tako 1200 puta", priča Bokarev, inače potomak iz ugledne čačanske porodice industrijalca Ferdinanda Krena, koji ima i svoju ulicu u Čačku (Krenov prolaz).

Navodi da je pomenutih rekordnih 1200 trka istrčao na najraznovrsnijim terenima, od zemljanih, betonskih, asfaltnih, stadionskih, preko duatlona, triatlona, kroseva, preko brdskih i planinskih trka do uspona na vrhove najviših zgrada glavnog grada Srbije, Beograđanke i Zapadne kule Beograda (Geneksa) te podvlači da je redovni učesnik polumaratonske trke u svom rodnom gradu, Čačku (tri godine zaredom).

"Čačak je zaista iznedrio impresivne talente u našem sportu, najpoznatiji je svakako Dragan Sekulić, a tu je u današnje vreme i Ivana Ilić (juniorska vicešampionka Evrope i srpska rekorderka za juniore)... Svi smo jako ponosni na naš rodni grad", napominje sagovornik RINE, inače prijatelj pokojnog atletskog velikana u skoku udalj Nenada Stekića, najvećeg našeg dugoprugaša svih vremena Danijela Daneta Korice, kao i danas verovatno najpoznatijeg atletskog komentatora Radoslava Simića itd.

Po njemu, Čačak zaslužuje da ima i maratonsku trku u svom programu, jer je, uz, kako kaže, dužno poštovanje svima, malo neprikladno da neki gradovi u Srbiji - daleko manje značajni u razvoju sporta na ovim prostorima - imaju maratonsku tradiciju, a da je Čačak još uvek nema.

Za kraj, kaže da bi voleo da mu jubilarni 100. maraton bude u Srbiji, ako se već ne steknu uslovi da ga dočeka u gradu iz koga je ponikao.

02:58

AMERIKANCI HTELI DA NAM PODVALE! Gasna kriza drma svet: Dačić otkrio šta je Jurij Ivanov OBEĆAO PREDSEDNIKU VUČIĆU

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.