POZNAT DATUM KADA KREĆE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Dr Jovanović razrešila 1 VAŽNU DILEMU
Verica Jovanović, Foto: Printscreen RTS

važno

POZNAT DATUM KADA KREĆE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Dr Jovanović razrešila 1 VAŽNU DILEMU

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje 15 oktobra u svim zdravstvenim ustanovama. Malo manje od 700.000 doza je spremno

Objavljeno: 18:21h

Verica Jovanović je u Dnevniku RTS-a naglasila da će građani biti na vreme obavešteni gde i kako treba da se vakcinišu.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje 15 oktobra u svim zdravstvenim ustanovama. Malo manje od 700.000 doza je spremno. Najnoviji stavovi SZO i Nacionalnog komiteta za imunizaciju pokazuju da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv kovida mogu primiti istovremeno, savet je da bude u različite ruke, kaže za RTS direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović.

Kako doktorka naglašava, sada se ulazi u praćenje i kretanje gripa u ovoj sezoni.

- Očekujemo da će ova godina biti poput prethodne, da nećemo imati virus gripa, jer prošle godine nije identifikovan u laboratorijama. Ponašamo se na isti način kao i svake sezone, s tim što ove godine imamo još jedno dodatno opterećenje i rizik na koji zajednički treba delovati, a to je kovid 19. - istakla je direktorka Instituta "Batut".

Ona je iznela i neke stavove Svetske zdravstvene organizacije kada je reč o imunizaciji, kao i stavove Nacionalnog komiteta za imunizaciju, da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv kovida može primiti istovremeno.

Doktorka je dodala da se protiv virusa gripa se štitimo istim merama kao i protiv kovida - lične mere zaštite, nošenje maske u zatvorenom prostoru, distanca kada smo u kolektivima.

- Savetujemo da sve osobe koje su u riziku i starije od 65 godina dođu do vakcinalnih punktova Domova zdravlja i prime vakcinu protiv gripa - poručila je direktorka Instituta "Batut".

Prema njenim rečima, nijedna vakcina koja se stavi na korišćenje u zdravstevom sistemu ne može biti stavljena u upotrebu bez sertifikata Agencije za lekove Republike Srbije.

- To je institucija koja ima obavezu da proveri kvalitet vakcina, sadržaj i izda sertifikat kojim se potvrđuje da lek ili vakcina može da se koristi u lečenju stanovništva Srbije. To je ustaljena procedura - objašnjava direktorka Instituta "Batut".

Bonus video:

02:54

KORONA JE SADA EPIDEMIJA MLADIH: U Nišu otvorena ambulanta za decu od 8 do 14

(Espreso / Najžena.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.