NEVEROVATNA SCENA U ČAČKU! Detlić se osvetio komšijama, ipak su ga PRVI dirali
Ilustracija, Foto: Rina

osveta

NEVEROVATNA SCENA U ČAČKU! Detlić se osvetio komšijama, ipak su ga PRVI dirali

Objašnjava da detlići posebno vole larve mrava, koji su takođe izgubili dom sečom starijih stabala, pa su, dodaje, verovatno pronašli novi dom u šupljinama ispod izolacija okolnih zgrada, dok ih detlići nepogrešivo pronalaze

Objavljeno: 17:47h

Poprilično neverovatna situacija dogodila se u Čačku, u neposrednoj blizini Hotela "Morava", gde su stanari jedne stambene zgrade najavili pokretanje spora protiv investitora koji je, u nameri da sazida zgradu na susednom placu, posekao jedno stablo, a upravo to stablo "krije" zanimljivu tajnu.

Naime, kako saznajemo, tu se nalazilo prirodno stanište detlića, po domaćem zakonodavstvu zaštićene prirodne vrste, a baš taj detlić je, kada mu je odsečeno drvo zbog buduće izgradnje, "odlučio da se osveti" susednim komšijama, napravivši im rupe na fasadi!

I sada, te komšije, traže odštetu od investitora te prete da će, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtevima, pokrenuti proces i protiv države, tačnije resornog ministarstva kojeg vide kao odgovorno u datom slučaju.

U čitavu priču je od starta uključeno i jedno ekološko udruženje - Društvo ljubitelja ptica i prirode "Sove na oprezu".

"Mi smo znali šta će da usledi, i pre ovog poslednjeg slučaja postojali su protesti stanara koji su se bunili protiv seče drveća i uništavanja parka koji je tu postojao, a koje smo svakako podržali", kaže za RINU Dragiša Petrović, predsednik Društva.

On dodaje da je Društvo doniralo i postavilo nekoliko kutija za gnežđenje ptica dupljašica i da su upozoravali na štetnost postupka seče stabala koje su, kako kaže, dom više vrsta ptica, a posebno dupljašica, ćuka, senice i nekoliko vrsta detlića.

"Sve pomenute ptice su i strogo zaštićene vrste. U zaštiti ovih vrsta se podrazumeva da se mora štititi i njihovo stanište, koje im pored mesta za gnežđenje obezbeđuje i ishranu, posebno detlićima koji hranu pronalaze ispod kore drveća, a hrane se larvama i gusenicama raznih vrsta insekata", priča Petrović.

Objašnjava da detlići posebno vole larve mrava, koji su takođe izgubili dom sečom starijih stabala, pa su, dodaje, verovatno pronašli novi dom u šupljinama ispod izolacija okolnih zgrada, dok ih detlići nepogrešivo pronalaze.

"I tako mogu napraviti štetu na fasadama tražeći hranu ispod nje", kaže sagovornik RINE.

Advokat Maja Božanić, inače stanarka oštećene zgrade i potencijalni pravni zastupnik Zajednice stanara krivi nadležne i smatra odgovornim i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer je, kako kaže, moralo biti upoznato sa namerama investitora koji je pribavljao i od tog Ministarstva neophodne dozvole za gradnju.

"Zašto se nisu uključili na pravi način u čitavu priču, pitanje je za njih. Morali su da budu upoznati sa svime i da obezbede na valjan način stanište zaštićene vrste. U svakom slučaju, mi sigurno nećemo odustati i ići ćemo do kraja tražeći pravično rešenje, a to je, najpre, od investitora popravljanje i saniranje štete na zgradi i povratak u pređašnje stanje kao i rešenje za stanište detlića. Ukoliko ne urodi plodom idemo u sudski proces", naglašava Božanićeva za RINU.

Ona je pozvala investitora da u razumnom roku otkloni nedostatke ili će, u suprotnom, pokrenuti privatnopravni proces, odnosno tužbu u ime stanara.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.