DR STEVANOVIĆ: Narkomanija je jedan od najvećih problema današnjice, ZATVOR ILI BOLNICA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

DR STEVANOVIĆ: Narkomanija je jedan od najvećih problema današnjice, ZATVOR ILI BOLNICA?

Stevanovićeva je istakla da je zbog toga važno da se ovom problemu pristupi multidisciplinarno, jer ovo nije samo pravni, već prevashodno sociološki i psihološki problem društva

Objavljeno:

Dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja, ovog jutra je u „Uranku“ na televiziji K1 govorila o problemu narkomanije i strategiji borbe protiv ovog, najvećeg problema današnjice.

- Trećina zatvorenika u zatvorima u Srbiji su pravosnaženo osuđeni zbog krivičnih dela u vezi sa drogom ili dilovanjem droge. Najčešće je reč o imovinskim krivičnim delima, odnosno o krađama i razbojništvima koja u najvećem broju počine maloletnici – kazala je dr Stevanović.

- Zvanična statistika pokazuje da broj počinjenih krivičnih dela od strane osoba starosti do 18 godina stagnira, ali zabrinjava to što imamo porast upotrebe nedozvoljenih supstanci u grupi od 19 do 30 godina. Problem je u tome što fiziološku zrelost često ne prati i emocionalna, te se poseže za psihoaktivnim supstancama.

Stevanovićeva je istakla da je zbog toga važno da se ovom problemu pristupi multidisciplinarno, jer ovo nije samo pravni, već prevashodno sociološki i psihološki problem društva.

Ona je kazala i da je država pooštrila kaznenu politiku i da se danas zbog jednog džointa može završiti u zatvoru.

- Pitanje je, međutim, da li bi zbog droge trebalo da se ide u zatvor ili u bolnicu. U zatvorima mora postojati program podrške zavisnicima i ohrabruje što će jedan takav program uskoro početi da se primenuje u KPZ Sremska Mitrovica – najavila je dr Stevanović.

– Veliki problem je i to što zakonom nije uređeno pitanje posedovanja narkotika za ličnu upotrebu, odnosno, ne postoji jedinstven stav te sudovi sami procenjuju šta je to mala, a šta velika količina narkotika. Očekivati da droga nestane sa ulica je nerealno - kazala je za K1 Stevanovićeva, jer ova kriminalna aktivnost donosi velike količine novca.

- Kada je reč o saradnji zemalja na Zapadnom Balkanu, u slučaju dilovanja droge ona je najbolja moguća. Zbog toga se problem dilovanja droge ne može rešavati u okviru jedne zemlje, već samo saradnjom među državama, pre svega saradnjom na nivou policija – kazala je Ivana Stevanović.

Mlade osobe koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance najčešće se za pomoć obraćaju vršnjacima, te je ključno da policija i obrazovni sistem posvete naročitu pažnju edukaciji dece već od četvrtog razreda osnovne škole.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.