DR BEKIĆ UPOZORAVA: Oni su NAJUGROŽENIJA starosna grupa!
Korona, Foto: Profimedia

upozorenje

DR BEKIĆ UPOZORAVA: Oni su NAJUGROŽENIJA starosna grupa!

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je da je najviše novozaraženih korona virusom u onim starosnim grupama koje nisu vakcinisane.

Objavljeno:

Mladi i deca najugoženije su starosne grupe u ovom periodu pandemije, kaže direktor Doma zdravlja "Savski venac" i ističe da je oboljevanje dece od korona virusa uvećano za oko 20 odsto.

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je da je najviše novozaraženih korona virusom u onim starosnim grupama koje nisu vakcinisane.

- To su najviše mlade osobe od 18 do 30 godina, one su vakcinisane tek nešto više od 21 odsto. Onda su to deca - ako poredimo u Domu zdravlja "Savski venac" u sredini avgusta imali smo četvoro do petoro dece u periodu od sedam dana, sada imamo od 12 do 15 dece dnevno, to je uvećanje od 20 puta - kaže Bekić za RTS.

Ističe da upravo ti podaci pokazuju koje su najugroženije grupe u ovom periodu.

Poručuje da vakcina ima dovoljno, ali da je i dalje dva puta više obolelih nego vakcinisanih u jednom danu, zbog čega su pune kovid ambulante i bolnice.

Napominje i da postoji 180 punktova za vakcinaciju na kojima građani mogu lako da dođu do vakcine. Međutim, navodi i da je najveće interesovanje za treću dozu, te da se svakog dana u Srbiji primi između 5.000 i 8.000 prvih doza, a 15.000 do 20.000 trećih doza.

- Samo u toku prethodnog dana aplikovano je negde oko 29.000 doza, najviše - 22.000 su treće doze, a ostalo su prve i druge doze... Takvi odnosi kakvi su u Republici Srbiji, takvi su i u našem domu zdravlja - u toku jučerašnjih dana smo aplikovali 247 doza vakcina, samo 30 prvih doza. Sa druge strane, 385 naših sugrađana je došlo u kovid ambulante. Od 155 prvih pregleda, 50 je inficiranih osoba, trećinu čine deca do 16 godina - rekao je Bekić.

Svaka epidemija ima svoj početak i kraj, dodaje doktor i upozorava građane da ćemo iz ovoga izaći mnogo brže i sa manje preminulih ukoliko se vakcinišemo.

- Budite odgovorni prema sebi i prema svojim najdražima i uradite to što pre - poručio je Bekić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.