U blizini Mostarske petlje do kraja godine biće gotov veliki park, zove se "LEP IZGLED", ovo su svi detalji!
Park, Foto: Aleksandra Čolić

USKORO

U blizini Mostarske petlje do kraja godine biće gotov veliki park, zove se "LEP IZGLED", ovo su svi detalji!

Deo parka sa sportskim sadržajima sastojaće se od terena za basket i teretane na otvorenom.

Objavljeno:

Do kraja godine predviđeni je rok za završetak radova u velikom parku u blizini Mostarske petlje koji je nazvan "Lep izgled".

Površina na kojoj se izvode radovi iznosi 13.246 metara kvadrtanih, a sam park je podeljen na nekoliko funkcionalnih celina.

Sportski tereni sa pripadajućim stazama i zelenim površinama obuhvatiće površinu od 7.490 metara kvadratnih, park za pse 992 metara, a dečje igralište sa prostorom za miran odmor prostiraće se na površini od 4.764 metara kvadratnih.

Teretana na otvorenom

Deo parka sa sportskim sadržajima sastojaće se od terena za basket i teretane na otvorenom.

U delu površine pored terena za basket formiraće se zid visine 45 centimetara, na kome će biti postavljene hrastove lajsne za sedenje.

Teretana na otvorenom zauzimaće površinu od 151 metara kvadratnih. Predviđeno je postavljanje šest rekvizita za fitnes pogodnih za vežbanje različitih grupa mišića.

Park za pse

Park za pse će biti ograđen metalnom ogradom radi većeg komfora ljubimaca i njihovih vlasnika. Sastojaće se od travnate površine i površine sa podlogom od mešavine šljunka i zeolita, namenjena za higijenu ljubimaca.

Na prostoru parka za pse biće postavljeno šest klupa sa naslonom i sedam đubrijera od kojih su četiri namenjene za otpad ljubimaca. Biće ugrađeno šest rekvizita dresuru pasa.

Revitalizacija prostora i za osobe sa invaliditetom

Na delu gde je planirana izgradnja dečjeg igrališta i prostora za miran odmor biće izvršena sanacija svih čvrstih zastora uz izmene koje obezbeđuju pristup sadržajima osobama sa invaliditetom.

Matrica površine će biti nešto izmenjena u odnosu na postojeće stanje, tako da je na delu starog igrališta predviđen plato za miran odmor, a na mestu postojećeg košarkaškog terena biće izgrađeno novo dečje igralište.

Ostatak površine starog dečjeg igrališta postaje travnjak.

Plato za miran odmor biće formiran tako da omogući prostor za stolove za šah i biće odvojen zelenom površinom od pristupne staze. Biće postavljena tri metalna šah-stola sa klupama.

Zastor na ovom platou biće od kombinacija asfalta i granitnih ploča.

Dečje igralište biće opremljeno rekvizitima za sve uzraste

Mališanima će na raspolaganju biti devet savremenih rekvizita i to: dve njihalice, dve klackalice od kojih je jedna za decu sa posebnim potrebama, dve ljuljaške, jedna vrteška-ljuljaška za decu sa posebnim potrebama i dva kombinovana rekvizita za decu.

Svi rekviziti su postavljeni na gumenoj podlozi crvene boje.

Pešačke staze u parku su većinom sa završnim zastorom od sitnozrnog asfalt betona, oivičene granitnim ivičnim trakama.

Potporni zidovi će biti obloženi frezovanom granitnom kockom. Stepeništa će biti od granitnog masiva sa podestima obloženim granitnim pločama.

Obodna staza koja se pruža oko čitavog parka će takođe biti kompletno obnovljena. Površina ove intervencije je 2.085 metara kvadratnih. Završna obrada obodne staze biće izrađena u kombinaciji asfalt betona sa belim betonskim pločama u vidu bordure.

Priključna staza ka stepeništu koje vodi ka Mostarskoj petlji je predviđena sa zastorom od granitnih ploča i sa granitnom ivičnom trakom.

Na prilazu informativne table

Od mobilijara u parku planirano je postavljanje ukupno 25 novih đubrijera, od čega su tri sa dodatkom za ljubimce.

Predviđeno je postavljanje 20 klupa sa naslonom, šest klupa bez naslona, kao i klupe od hrastovih gredica na betonskim zidovima.

Na prilazima igralištu nalaziće se dve informativne table sa informacijama o načinu korišćenja rekvizita, dok će samo igralište biti ograđeno metalnom ogradom radi veće bezbednosti korisnika, navodi se u saopštenju JKP "Zelenilo-Beograd".

Radovi na drugoj fazi revitalizacije parka „Lepi izgled“ započeti su 22. septemtra. Obnova travnih površina u parku biće izvršena nakon završetka građevinskih radova. Predviđeni rok za završetak radova je 31. decembar.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.