PRED NAMA JE POSKUPLJENJE GREJANJA? Toplane pozvale građane da prijave 1 stvar
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube / RTV Krusevac

sezona grejanja

PRED NAMA JE POSKUPLJENJE GREJANJA? Toplane pozvale građane da prijave 1 stvar

Prvi oktobarski dan u Novom Sadu je već zagrejao radijatore

Objavljeno:

Daljinski sistemi su od danas u režimu tehničkih proba koje će uglavnom biti hladne. Iz toplana pozivaju građane da ovih dana prijave samo curenje radijatora kako bi se te manjkavosti otklonile do 15. oktobra kada zvanično počinje grejanje. Iz Udruženja toplana Srbije poručuju: sve toplane su spremne za grejnu sezonu u koju uglavnom ulaze sa starim cenama grejanja.

Prvi oktobarski dan u Novom Sadu je već zagrejao radijatore. I ostale toplane obavljaju poslednje provere i savetuju građanima šta da reklamiraju tokom takozvanih funkcionalnih hladnih proba grejnih sistema.

- Da obrate pažnju na svoje unutrašnje instalacije, na eventualna curenja i da prijave našem kol centru tu vrstu reklamacija na poznati broj telefona 011/2093100. Imamo dovoljno ekipa koje će izaći na teren i otkloniti svaki eventualni nedostak - kaže Zoran Spasenovski, direktor proizvodnje u "Beogradskim elektranama".

- Vi naravno znate da ćemo grejati u režimu kako vremenska prognoza bude nalagala - dodaje Zdenka Jokić, direktorka JKP "Grejanje" Pančevo.

Od 60 toplana samo je sedam tražilo poskupljenje grejanja, a somborska toplana je podnela zahtev za pojeftinjenje. O promeni cene odlučuju lokalne samouprave kao njihovi osnivači. Toplane za grejanje potražuju 28 milijardi dinara, od čega je dug građana 18 milijardi.

- Naravno da finansijska disciplina i popravljanje finansijske situacije nužno i mora uticati na kvalitet grejne sezone. Ali ono što ohrabruje je da su daljinski sistemi koji su godinama dugovali nekoliko meseci pre izmirili svoje obaveze - navodi Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Osamdeset odsto daljinskih sistema za grejanje koristi gas. Iz Ministarstva energetike poručuju: obezbeđeno je dovoljno svih energenata i bez obzira na nestašice i visoke cene gasa u Evropi, snabdevanje naše zemlje tim energentom je stabilno.

- Treba napomenuti da je podzemno skladište 'Banatski dvor' snabdeveno dovoljnim količinama prirodnog gasa kako bi se bezbedno ušlo u prestojeću sezonu - naglašava Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Kako bi se ublažilo zagađenje, najavljeno je da će u naredne dve, tri godine sve toplane zatvoriti preostala postrojenja na ugalj i mazut i preći na grejanje gasom i biomasom.

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.