U OVOJ BOLNICI U SRBIJI JE PRIMLJEN PRVI KOVID PACIJENT: A danas obeležava 180 godina postojanja
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

JUBILEJ

U OVOJ BOLNICI U SRBIJI JE PRIMLJEN PRVI KOVID PACIJENT: A danas obeležava 180 godina postojanja

Tokom skromnog obeležavanja Dana Opšte bolnice, zbog pandemije, direktor dr Slobodan Puškar podsetio je i da je prvi kovid pozitivan pacijent u Srbiji, zbrinut u subotičkoj bolnici, u martu prošle godine

Objavljeno:

Danas je obeležen veliki jubilej Opšte bolnice Subotica, 180 godina postojanja i rada te ustanove sekundarne zdravstvene zaštite.

Tokom skromnog obeležavanja Dana Opšte bolnice, zbog pandemije, direktor dr Slobodan Puškar podsetio je i da je prvi kovid pozitivan pacijent u Srbiji, zbrinut u subotičkoj bolnici, u martu prošle godine.

- Tokom pandemije u subotičkoj bolnici hospitalizovano je oko 3.500 pacijenata, od kojih je 300 bilo na intenzivnoj nezi, odnosno respiratorima. Za 18 meseci u respiratornoj ambulanti pregledano je 14.000 pacijenata, urađeno 25.000 briseva na kovid-19 i 5.000 skenera. Taj najteži ispit postavljen pred bolnicu od njenog osnivanja, zajedno smo položili najvišom ocenom. Urađeno je 500 koronarnih intervencija, značajan broj infarkta, 1.800 porođaja i više od 9.000 operativnih zahvata, uz sve kovid pacijente. Angažovani su i ogromni resursi u kovid delu bolnice, pa ni ostali pacijenti nisu zapostavljeni - rekao je Puškar, dodajući da u suzbijanju kovida, ni država nije zaboravila subotičku bolnicu, u koju je uloženo dosta nove opreme.

Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Olivera Ivanov je čestitajući jubilej, istakla požrtvovanost lekara, medicinskog osoblja i stručnost, u borbi s kovidom, zlom 21. veka.

Pokrajinska vlada je, kako je istakla dr Ivanov, od 2016. godine do danas uložila čak 300 miliona dinara u opremanje subotičke bolnice, nabavku nove opreme, u pronatalitetnu politiku i posebno značajnu - angio salu.

- U planu su još veća ulaganja u rekonstrukciju bolnice, čim se steknu uslovi - kaže dr Ivanov.

Srđan Samardžić, član Gradskog veća, pročitao je čestitku gradonačelnika Stevana Bakića, kojom je izrazio poštovanje prema svim zaposlenima u Bolnici, povodom 180. godišnjice postojanja i rada.

- Spašavaju živote ljudi, zaposleni u bolnici pokazali su primere samopregornog rada i požrtvovanja, tokom pandemije korona virusa, koja na žalost i dalje traje, pa na Dan subotičkih heroja u belim mantilima, apelujem na sve sugrađane da se vakcinišu i revakcinišu protiv korona virusa - poručio je gradonačelnik Bakić.

Dušan Novčić je, lekar na specijalizaciji u bolnici, podsetio je da je zahvaljujući inicijativi predsedniku Aleksandra Vučića i realizaciji Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, pokrenuta modernizacija zdravstvenog sistema, nabavka nove opreme i novih lekova, ali i zapošljavanje mladih lekara i medicinskih sestara.

- U našoj ustanovi od oko 200 lekara, trenutno je nas 50 na specijalizaciji i subspecjalizaciji, a samo u poslednjih godinu dana, primljeno je 27 lekara i 66 sestara - rekao je Novčić.

Predsednik Skpštine grada Subotice dr Balint Pastor je naglasio da su svi zdravstveni radnici zaista heroji 21. veka, zbog svega što čine tokom pandemije korona virusa.

- Nema puno gradova u Srbiji, ni u regionu, koji imaju bolnicu staru 180 godina, a ova centralna zgrada kompleksa Opšte bolnice postoji 50 godina. Ima i objekata iz 1896-1897. godine i još uvek su u funkciji - rekao je Pastor i naglasio, da Instituciju ipak ne čine objekti, ni zgrade, nego ljudi i da je zato važna vakcinacija.

PRVA BOLNICA OTVORENA U VREME SARIĆA I KOVAČA

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je povodom 180. godišnjice podsetio da je subotička prva gradska bolnica otvorena 1. oktobra 1841. godine, za vreme gradonačelnika Josipa Sarića i glavnog gradskog lekara dr Antala Kovača.

- Subotička bolnica je započela rad iste godine kao prva bolnica grada Beograda i spada među najstarije organizovane ustanove zdravstvene zaštite u našoj zemlji, za šta su, pored ostalih zaslužni dr Petar Stojković, jedan od prvih hirurga, dr Ignjac Vajs, u čije vreme je podignut tada najmoderniji bolnički kompleks 1897, koji pored moderne bolnice, stoji do danas, dr Pajo Ivković Ivandekić, čija je uprava obeležila rad bolnice od 1918. do 1950. godine, dr Lajoš Seker, koji je doprineo da se podigne nova bolnička zgrada 1971. godine i drugi plemeniti lekari, čija imena znamo trudom hroničara naše gradske medicine, dr Emila Libmana, a koji su postavili temelj zdravstvenog sistema Subotice. Kao gradonačelnik, daću sve od sebe da se uslovi u bolnici unaprede i da se projekat rekonstrukcije pokrene u najkraćem roku.

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.