KAKAV UDARAC ZA MEDICINARE U SMEDEREVU: Oštetili ih pošteno, pogledajte i sami O ČEMU SE RADI
Bolnica u Smederevu, Foto: Nemanja Pančić

problemi

KAKAV UDARAC ZA MEDICINARE U SMEDEREVU: Oštetili ih pošteno, pogledajte i sami O ČEMU SE RADI

Bolnica u Smederevu donela je odluku da zaposlenima više ne kupuje markice za prevoz, već da oni sami plaćaju, a potom im se taj novac refundira, ali retroaktivno

Objavljeno:

Bolnica u Smederevu oštetila je medicinare koji dolaze na posao iz Beograda jer je prestala da im kupuje mesečnu markicu za prevoz, a novac koji bi oni potrošili za karte odbija da im da za tekući mesec, već isplaćuju retroaktivno. To znači da trećinu primanja moraju u startu da odvoje za prevoz i više ne mogu da raspolažu svojom punom platom

Bolnica u Smederevu donela je odluku da zaposlenima više ne kupuje markice za prevoz, već da oni sami plaćaju, a potom im se taj novac refundira, ali retroaktivno. Ova odluka predstavlja veliki problem za medicinske radnike koji dolaze na posao iz drugih gradova, konkretno iz Beograda, jer pojedinačna povratana karta (na relaciji Beograd- Smederevo) košta oko 700 dinara. Za 15- 20 odlazaka na posao, u zavisnosti od broja smena, potrebno je izdvojiti oko 12.000 dinara. Da, bolnica im taj novac kasnije uplati - ono što su potrošili, dobiće narednog meseca, ali oni već tog narednog meseca moraju da odvoje trećinu primanja za prevoz za taj, tekući mesec, što znači da više ne mogu da raspolažu svojom punom platom. Reč je o zaposlenima čija su primanja oko 60.000 dinara i, da stvar bude gora, koji rade i u crvenoj kovid zoni.

- Bolnica je nama, koji živimo u Beogradu, godinama unazad kupovala markice za prevoz za relaciju Beograd- Smederevo, a koje koštaju oko 17.000 dinara. Od septembra smo prinuđeni sami da kupujemo karte, a onda će nam oni, u oktobru, dati taj utrošeni novac. Tražili smo da nam se novac za pevoz daje za tekući mesec, jer lako može da se utvrdi ko koliko puta dolazi na posao na osnovu rasporeda koji svaki zaposleni ima. U rasporedu se navodi i ko je kada na odmoru, a ukoliko neko i ode na bolovanje, a dobio je novac unapred za dolazak na posao, to lako može da mu se skine od sledećeg meseca. Stvar, zapravo, vrlo lako može da se reši tako da ne bude niko oštećen, ali rukovodstvo nema sluha - kaže za naš list jedan od zaposlenih u ovoj bolnici. Iz bolnice, očekivano, tvrde da je ova odluka u skladu sa zakonom i Posebnim kolektivnim ugovorom, kao i da troškove prevoza zaposlenih, ma odakle da putuje, u celosti isplaćuje filijala RFZO. Na pitanje da li bolnica šalje trebovanje RFZO za prethodni ili naredni mesec (kad su već zaposleni dobijali markicu na početku meseca za tekući mesec), iz bolnice su odgovorili: - Tehnički, konkretno bolnica je trebovala sredstva od Filijale RFZO krajem avgusta i tim sredstvima su isplaćeni, početkom septembra, zaposleni koji su dobijali novac i plaćeni prevoznici sa kojima je bio zaključen ugovor (po staroj Odluci). Zaposlenima će, po novoj Odluci, naknadno, početkom oktobra, biti uplaćeni u celosti troškovi na ime prevoza, koje su oni imali i sami plaćali, u skladu sa tom Odlukom. Komentarišući pitanje da li je moguća isplata troškova unapred - za tekući mesec, iz bolnice su poručili da je zakonom i PKU regulisano da se naknada može isplatiti isključivo za radne dane zaposlenog, kada je dolazio na posao, pa isplata unaped nije moguća.

Sindikat: Mora isplata troškova za tekući mesec, na prethodni

Iz Udruženog sindikata Srbije "Sloga"- sindikat zdravstva i socijalne zaštite, za naš list su poručili da oni imaju jedinstven stav za sve zdravstvene ustanove, a to je da "poslodavac mora da isplati naknadu troškova za prevoz zaposlenima u tekućem mesecu za naredni mesec, a ne za mesec koji je prošao". Kako navode, zaposlenima se mora dati mogućnost izbora da li hoće da mu poslodavac novac isplati na račun ili da mu kupi prevoznu kartu za mesec koji sledi (da bi zaposleni imao pravo da izabere kojim prevoznim sredstvom će dolaziti na posao). U procesu koletivnog pregovaranja u Opštoj bolnici "Sveti Luka" Smederevo, sindikat je poslodavcu skrenuo pažnju da je nepohodno da izmeni način naknade troškova prevoza za zaposlene - da bi zaposleni mogli da biraju kako će dolaziti na posao, i oni su, dodaje, prihvatili njihov predlog, ali potom i doneli odluku koja dodatno komplikuje ovu, navode, jednostavnu situaciju.

- Pored svih nejasnoća odluke o nacinu naknade troškova prevoza za zaposlene u Opštoj bolnici „Sveti Luka" Smederevo posebno je nejasno zašto se naknada za troškove prevoza isplacuje uz platu, kada je to potpuno odvojena naknada. Udruženi sindikati Srbije „SLOGA" - sindikat zdravstva i socijalne zaštite je stava da se ova odluka mora izmeniti i prilagoditi potrebama zaposlenih, a sve u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom - naveo je predsednik ovog sindikata Predrag Đurić.

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.