KC KRAGUJEVAC OTKAZAO SVE OPERACIJE: Svi lekari smešteni na 1 odeljenje
Ilustracija, Foto: EPA/Mohammed Badra

saopšteno

KC KRAGUJEVAC OTKAZAO SVE OPERACIJE: Svi lekari smešteni na 1 odeljenje

Očekuje se da sledeće nedelje ova restriktivna mera prema non kovid pacijentima delimično bude ukinuta, najpre za onkološke pacijente

Objavljeno:

Većina lekara i tehničara iz Intenzivne nege Kliničkog centra Kragujevac prebačena je u kovid odeljenja i zbog toga je u potpunosti otkazan redovni program operacija.

Očekuje se da sledeće nedelje ova restriktivna mera prema non kovid pacijentima delimično bude ukinuta, najpre za onkološke pacijente, a vd direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kaže da je veliki priliv pacijenta zaraženih korona virusom sa težom kliničkom slikom i da je većini je neophodna intenzivna nega, prenosi Tanjug.

- Najveće žrtve kovida su non kovid pacijenti, onkološki, kardiovaskularni pacijenti i ono što smo mi mogli od maja meseca do sada je da držimo neki operativni front da onkološki pacijenti budu operisani neko vreme. Međutim, situacija se menja iz dana u dan. Zbog promena kliničkih slika i pogoršanja stanja kod pacijenata zaraženih korona virusom javila se potreba za lečenjem tih pacijenata na intenzivnim negama i sve njih moraju da prate lekari i tehničari intenzivisti - rekao je Sazdanović.

On ističe da u Kliničkom centru u Kragujevcu u proteklih godinu dana obučeno preko 300 tehničara za Intenzivnu negu i svi su oni i ovom trenutku u kovid sistemu.

- Postoji ogroman pritisak onkoloških pacijenata i mi smo ove nedelje tu vrstu programa morali da obustavimo. Da li ćemo moći sledeće nedelje da radimo ponovo karcinome pluća, debelog creva, dojki, to ćemo odlučiti u toku dana i to se zapravo rešava iz dana u dan. Tako da ostavimo po strani politiku, nas politika ne interesuje, već isključivo pacijenti - kaže vd direktora KC.

Objašnjava da kovid pacijenat trenutno ima 320 na lečenju, od kojih su 62 na intenzivnoj nezi, te da ogroman broj njih zahteva vrlo ozbiljno lečenje, dok istovremeno ima mnogo pacijenata koji čekaju svoj red da budu operisani.

- Ove nedelje to nismo mogli da uradimo, pokušaćemo sledeće nedelje da pojedine pacijente uvedemo u operativni program prema prioritetu lekarskog konzilijuma - istakao je Sazdanović i dodao da se trenutno samo životno ugroženi pacijenti operišu.

On je takođe podsetio da među zaposlenima u Kliničkom centru ima zaraženih lekera i tehničara, što otežava situaciju.

- Sada se nalazimo u najtežoj situaciji i pokušaćemo na sve načine da zbrinemo i sve one koji nisu kovid pacijenti. Podsetiću vas da ni u decembru prošle, kao ni u martu ove godine nismo mogli da operišemo onkološke pacijente zbog kovida. Tek na leto smo počeli da operišemo intenzivno. Sada smo opet u takvoj situaciji i veoma je teško i veliko je opterećenje zbog ogromnog broja zaraženih koji su hospitalizovani - kaže Sazdanović.

Objašnjava da je problem operaciona sala, jer su lekari i tehničari angažovaji s kovid pacijentima, a zbog toga su restriktivni prema onkološkim pacijentima.

- Ja lično očekujem da ćemo uspeti da sledeće nedelje počnemo ponovo da se posvećujemo i onkološkim pacijetima ali u ovom trenutku to nije moguće - zaključio je direktor UKC Kragujevac.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.