VLADAN ĐOKIĆ JE NOVI REKTOR UNIVERZITETA U BEOGRADU: Otkrio je planove za predstojeći mandat
Univerzitet u Beogradu, Foto: RTS Printscreen

novi rektor

VLADAN ĐOKIĆ JE NOVI REKTOR UNIVERZITETA U BEOGRADU: Otkrio je planove za predstojeći mandat

Vladan Đokić, novi rektor Univerziteta u Beogradu, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da će se Univerzitet sa iskustvom u funkcionisanju u vreme koronavirusa snaći i ove školske godine

Objavljeno:

Novi rektor Univerziteta u Beogradu sutra preuzima dužnost. Profesor dr Vladan Đokić za RTS najavljuje da će kancelarija rektorata biti servis institutima, fakultetima, studentima i svim članovima akademske zajednice, koja će da im omogući da bolje funcionišu, te da lakše komuniciraju i pristupe određenim fondovima.

Vladan Đokić, novi rektor Univerziteta u Beogradu, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da će se Univerzitet sa iskustvom u funkcionisanju u vreme koronavirusa snaći i ove školske godine.

lakše komuniciraju i pristupe određenim fondovima.

Vladan Đokić, novi rektor Univerziteta u Beogradu, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da će se Univerzitet sa iskustvom u funkcionisanju u vreme koronavirusa snaći i ove školske godine.

Razgovor Ivane Milenković sa Vladanom Đokićem

"Ono je što je predviđeno za realizaciju nastave je tzv. kombinovani model. On podrazumeva da svaka visokoškolska jedinica, u zavisnosti koliko studenata i prostornih kapaciteta ima, oblik nastave koji realizuje sama definiše: koji će oblici nastave biti odvijani uživo sa studentima, a koji oblici nastave će biti rađeni preko nekih platformi, onlajn", objašnjava Đokić.

Dodaje da ne može da se donese jedinstvena odluka za sve, već da će uprave fakulteta pojedinačno donesiti odluke u skladu sa mogućnostima i potrebama.

"Deo koji se tiče epidemioloških mera biće striktno poštovan: obavezno nošenje maski, distanca, provetravanje, higijenski uslovi, manje grupe studenata u salama, nego što je to obično", kaže Đokić.

Seminari i debate o važnosti vakcinacije

Gost Jutarnjeg programa navodi da u Beogradu ima 14 studentskih domova gde borovi oko 6.500 studenata, te da je 14 studenata bilo zaraženo koronavirusom, što je releativno mali broj u odnosu na celokupnu studentsku populaciju.

"Kombinovani sistem omogućava fakultetima da u slučaju da se broj zaraženih izuzetno povećava, kompletno pređe na onlajn ili ako se smanji da se vrati na normalnu realizaciju nastave", objašnjava Đokić.

Na pitanje koliko je vakcinisanih studenta, Đokić kaže da prema informacijama iz studenske poliklinike njih 12.500 je vaksinisano.

Kaže da će nova uprava Univerziteta organizovati rasprave i seminare sa studentima o vakcinaciji, na kojima će stručnjaci izložiti prednosti i odgovarati na pitanja, kako bi se podigla svest studenata.

"Nećemo ih prisiljavati da se vakcinišu, već ćemo da podignimo njihovu svest na nivo da je vakcinacija neophodna", kaže Đokić.

"Važan je kontinuitet"

Profesor Vladan Đokić, koji sutra stupa na dužnost rektora Univerziteta u Beogradu, kaže da će se paralelno raditi više stvari, dugoročne i kratkoročne.

"Kratkoročne su da moraju da konstituišu organi uprave. I dugoročne akcije će krenuti odmah, ali će njihovi rezultati biti vidljivi kasnije, a odnose se na poboljšanje kvaliteta studijskih programa, naučno-istraživačkog rada", objašnjava.

Dodaje i da se predviđa međunarodna i regionalna saradnja univerzita na projektima.

Govoreći o mandatu rektora, kaže da za tri školske godine mogu da se reše organizacioni problemi, poput bržeg izdavanja diploma, brže promocije doktora nauka, procesa prijave i odbrane doktorske disertacije, u kratkom periodu.

Kada je reč o dugoročnim promena, kaže da će biti potrebana promena zakonskih dokumenata.

"Nije imperativ da se sve uradi za tri godine, niti je to moguće. Bitno je da postoji kontinuet u odnosu na prethodnu i buduću upravu", kaže Vladan Đokić.

Kaže da kancelariju rektorata ne vide kao mesto sa kojeg će da dele zadatke fakultetima i institutima.

"Kancelariju rektorata vidimo kao jednu instituciju koja će biti servis onima koji postoje na univerzitetu: institutima, fakultetima, studentima i svim članovima akademske zajednice. Treba da radimo za njih, da im omogućimo da bolje funcionišu, da mogu lakše da komuniciraju, da lakše pristupe određenim fondovima", kaže Đokić.

O padu Univerziteta na Šangajskoj listi

Govoreći o statusu Univerziteta na svetskim rang lista, Đokić kaže da ona ima određene kritetijume, te je na Šangajskoj listi Univezitet pao.

"Već smo predvideli neke akcije kako možemo to da unapredimo. Zajedno sa Ministarstvom prosvete i tehnološkog razvoja ćemo pomoći da se stvore uslovi da se napravi jedna strategija kako da se Univerzitet vrati više na tu listu, gde je nekada bio", zaključuje profesor Vladan Đokić.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.