ŠTA SE TO DEŠAVA U KC KRAGUJEVAC?! Sve OPERACIJE su obustavljene, poznat i RAZLOG!
Bolnica, Foto: EPA / Tamas Kovacs

horor

ŠTA SE TO DEŠAVA U KC KRAGUJEVAC?! Sve OPERACIJE su obustavljene, poznat i RAZLOG!

Sve neophodne operacije se i dalje rade. Hitne operacije su potpuno organizovane

Objavljeno:

Zbog drastično uvećanog broja pacijenata obolelih od kovida kojima je potrebno bolničko lečenje, posebno zaraženih na intenzivnoj nezi, u Kliničkom centru Kragujevac obustavljene su druge operacije i prešlo se na režim hitnih operacija. Kako za “Blic” kaže direktor KC Predrag Sazdanović, ova mera je iznuđena trenutnom situacijom i očekuje se povratak na planirani program za od sedam do deset dana.

Šta se zapravo dogodilo u KC Kragujevac i zašto je direktor izdao naređenje da se obustavljaju operacije i obolelih od tumora?

- Imamo uvećan broj hospitalizovanih od kovida, trenutno 305, i trenutni prelazak na grubo rečeno vanredno stanje je zbog povećanog broja obolelih koji su na intenzivnoj nezi. Od jutros su 62 obolela od kovida na intenzivnoj nezi, a to u praksi znači isključivo angažovanje anesteziologa i intezivista. Prinuđeni smo da angažujemo dodatan broj anesteziologa i samim tim smo redukovali planirani elektivni program koji je bio na snazi od maja meseca. Prešli smo u režim rada hitnih operacija, traume, carski rezovi... - kaže doktor Sazdanović.

Naš sagovornik dodaje da bi, prema procenama, za najkasnije desetak dana trebalo da se smiri ovaj udar kovida i da se KC vrati planiranom programu, a ne samo hitnim operacijama.

- Sve neophodne operacije se i dalje rade. Hitne operacije su potpuno organizovane. Na intenzivnoj nezi je trenutno 22 odsto od ukupnog broj bolesnih koji su na bolničkom lečenju. Od pacijenata koji su na intenzivnoj 90 odsto su nevakcinisani. Vakcinisani koje smeštamo na intenzivnu su stariji sa udruženim bolestima - poručuje doktor Sazdanović.

Uvećanje broja obolelih koji su na intenzivnoj i za čiji život su zaduženi anesteziolozi jeste situacija koja preti i ostalim bolnicama.

- Ponavljam po ko zna koji put. Jedina prava odbrana od virusa je vakcinacija. Pozivam građane da se vakcinišu i one koji su primili dve doze da prime i buster. Ne štitimo samo sebe, štitimo i druge, svoje najbliže, omogućavamo normalan rad bolnicama - poručuje direktor KC Kraguijevac Predrag Sazdanović.

Bonus video:

00:20

ZORAN BAKIĆ O KOVID PROPUSNICAMA: Postoje dva motiva za njihovo uvođenje

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.