ZELENE ALGE NA VRUTCIMA NE UTIČU NA KVALITET VODE: Jedna STVAR je DOKAZANA!
Jezero, Foto: RINA

VAŽNO

ZELENE ALGE NA VRUTCIMA NE UTIČU NA KVALITET VODE: Jedna STVAR je DOKAZANA!

Razviće Dinopyta dovodi se u vezu sa spoljašnjim faktorima, pre svega klimatskim – veoma visoke temperature vazduha tokom celog leta, nizak vodostaj, slab ili nikakav dotok vode iz pritoka u jezero

Objavljeno:

Zelene alge na jezeru Vrutci, na koje je prekjuče ukazao „Blic“, ne utiču na kvalitet vode koja se isporučuje Užičanima, saopšteno je iz užičkog JKP „Vodovod“ uz objašnjenje da je voda koja se isporučuje potrošačima potpuno bezbedna.

-Biološkom analizom uzoraka vode, koja je obavljena 27. septembra u laboratoriji „Vodovoda“, može se zaključiti da obojenost vode potiče od povećane brojnosti algi iz razdela Dinophyta (Dinoflegellata), rod Peridinium, zatim Cyanobacteria, zelenih algi (Chloruphyta) i žutno – zelenih algi (Xanthophyta). Udeo ostalih vrsta algi je uobičajne za ovo doba godine, - saopšteno je iz JKP „Vodovod“.

Svi koji su se proteklih dana zadesili na ušću jezera u selu Bioska mogli su zapaziti da je jezero poprimilo neobičnu zelenu boju, za razliku od prethodnih godina kada se prilikom niskog vodostaja, kao što je i sada slučaj, crvenilo usled cvetanja modozelenih algi –cijanobakterija.

-Razviće Dinopyta dovodi se u vezu sa spoljašnjim faktorima, pre svega klimatskim – veoma visoke temperature vazduha tokom celog leta, nizak vodostaj, slab ili nikakav dotok vode iz pritoka u jezero. Povećana koncentracija ovih algi ne ometa proces proizvodnje i prerade vode na Postrojenju „Petar Antonijević“ ali ukazuje na proces eutrofikacije jezera, - kaže Duško Ljujić, direktor užičkog „Vodovoda“.

Lokacija na kojoj su primećene alge, navodi on, nalazi se na oko tri do četiri kilometra od vodozahvata i apsolutno nema nikakvih opasnosti za vodosnabdevanje.

-I da se sve te alge pojave na postrojenju za preradu vode, našom novom tehnologijom one će bez problema biti uklonjene. Imamo modernu fabriku za preradu vode, pa Užičani mogu biti sigurni da piju u potpunosti bezbednu, kvalitetnu i ispravnu vodu, - naveo je Ljujić.

Bonus video:

07:29

VRATILI ŽIVOT U RAKINU BARU! Udruženi građani Sremčice obnovili kraško jezero, sa vodom došle ribe, patke i rode

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.