PREVENCIJA SUICIDA JE OD PRESUDNOG ZNAČAJA: Dr Karličić objasnila kako funkcioniše SOS linija
Ivana Stašević Karličić, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

prevencija suicida

PREVENCIJA SUICIDA JE OD PRESUDNOG ZNAČAJA: Dr Karličić objasnila kako funkcioniše SOS linija

Po padacima Svetske zdravstvene organizacije svakih 40 sekundi neko u svetu oduzme sebi život, dok je četvrti vodeći uzrok smrti među mladima od 15 do 29 godina upravo samoubistvo

Objavljeno:

Samoubistvo je veliki javno-zdravstveni problem u svim srednje i visoko razvijenim zemljama i brojke stabilno rastu u prethodnih 50 godina, rekla je za NOVO JUTRO TV PINK doktorka Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević".

Međutim, dr Karličić ističe da stope samoubistava od kada traje epidemija koronavirusa nisu rasle nigde u svetu.

„Javno-zdravstveni rad u našoj zemlji je počeo da daje rezultate da stope suicida padaju, posebno u prethodne tri godine. Prevencija je nešto što može da popravi ovu situaciju. Ministarstvo zdravlja u poslednje četiri godine radi intezivno na zaštiti mentalnog zdravlja“, rekla je dr Karličić.

Dodaje da je otvorena prva nacionalna SOS linija za prevenciju suicida, pre tri godine.

„Ove godine, na svetski dan prevencije suicida, ministar zdravlja je potpisao memorandum o saradnji koji se odnosi na izveštavanje elektronskih medija o suicidu“, rekla je dr Karličić.

Dodaje da je suicid preventibilan, ali da moraju da učestvuju svi segmenti društva, i dodaje da su mediji jako bitni i da mogu načinom svog oglašavanja i promocije mentalne higijene da utiču na javno mnjenje.

Crna statistika

Po padacima Svetske zdravstvene organizacije svakih 40 sekundi neko u svetu oduzme sebi život, dok je četvrti vodeći uzrok smrti među mladima od 15 do 29 godina upravo samoubistvo.

Ona je objasnila da je sam razgovor posebna tehnika koji operatere koji se javlja primenjuje u zavisnosti od toga ko je sa druge strane i sa kojom problematikom se javlja.

„Broj za besplatni servis jeste 0800/309-309, a opcija broj 1 u meniju jeste za prevenciju suicida“, rekla je dr Karličić.

Kako kaže, onog časa kada se jave na telefon počinje akcija intervencije u krizi. Dodaje da samo jedan minut razgovora može da u pravom času pomogne i da ljudi odustanu od svoje namere.

Bonus video:

03:05

SVI DETALJI SUĐENJA MIROSLAVA ILIĆA I MIRJANE ANTONIĆ: Evo šta je pevač rekao nakon izlaska iz sudnice!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.