EMA RAZMATRA O BUSTER DOZI VAKCINE MODERNA ZA TINEJDŽERE: Zna se od koliko godina bi se PRIMENJIVALA!
Vakcina, Foto: Profimedia

važno

EMA RAZMATRA O BUSTER DOZI VAKCINE MODERNA ZA TINEJDŽERE: Zna se od koliko godina bi se PRIMENJIVALA!

Revizija agencije EMA dolazi nakon saopštenja od prošle nedelje da namerava da odluči početkom oktobra da li da podrži buster dozu kompanija Fajzer/Bajontek, skoro mesec dana otkako je počela procenu

Objavljeno: 18:56h

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da procenjuje da li treća doza vakcine Moderna može da se da šest meseci nakon primanja druge doze osobama od 12 godina pa naviše.

Revizija agencije EMA dolazi nakon saopštenja od prošle nedelje da namerava da odluči početkom oktobra da li da podrži buster dozu kompanija Fajzer/Bajontek, skoro mesec dana otkako je počela procenu, preneo je Rojters.

Dok evropske zdravstvene vlasti treba još da odobre buster doze, povećanje u broju slučajeva bi moglo da ih natera da preduzmu mere predostrožnosti, dodaje britanska agencija.

"Iako EMA i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ne smatraju da je buster doza neophodna za veći deo populacije, EMA procenjuje aplikaciju Moderne kako bi obezbedila dovoljno dokaza kojim bi mogla da podrži davanje treće doze", navela je EMA.

Aplikacija kompanije Moderna za davanje treće doze u zemljama EU je već podneta i čekaju se rezultati testiranja koja su u toku.

Brojne zemlje članice EU su samostalno odlučile da dele buster doze, iako se suočavaju sa mogućim pravnim posledicama, jer ne postoji formalno odobrenje od EMA, regulatorna tela koje donosi ovakve odluke.

Bonus video:

01:49

DA SMO SE VAKCINISALI NA VREME NE BI SE RAZMATRALE PROPUSNICE! Dr Stašević: Vakcina je dokazano sredstvo za borbu sa pandemijom

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.