KOJI PACIJENTI NE PREŽIVE RESPIRATOR? Dr Radosavljević objašnjava koja dva kriterijuma su presudna
Respirator, Foto: EPA/Angelo Carconi

pažnja

KOJI PACIJENTI NE PREŽIVE RESPIRATOR? Dr Radosavljević objašnjava koja dva kriterijuma su presudna

Ističe i da je neobično važno da se pacijent priključi na respirator u pravom trenutku, ni prerano ni prekasno

Objavljeno:

Respirator, mašina o kojoj je malo ko od nas medicinskih laika nešto znao do početka pandemije koronavirusa, odjednom se našla u centru pažnje.

Sada, međutim, iz dana u dan pratimo brojke koje kažu koliko je pacijenata priključeno na veštačka pluća koja dišu umesto njih i na osnovu toga izvlačimo zaključke o ozbiljnosti virusa kovid 19. Ipak, o respiratorima i dalje ne znamo puno...

Dr Tatjana Radosavljević, poznati pulmolog, objašnjava kako u stvari funkcioniše respirator i kako lekari odlučuju kada je trenutak da pacijenta priključe na ovu mašinu.

- Dva su kriterijuma presudna - naglašava dr Radosavljević i precizira:

- Prvi je kada koncentracija kiseonika u krvi padne ispod 90 odsto. Kod zdravih osoba ona je u proseku 95-100 odsto. Drugi parametar je povećanje broja udisaja i izdisaja jer pacijent ubrzano diše pokušavajući da dođe do vazduha. Normalan broj udisaja i izdisaja je 16-20 u minutu. Problem nastaje kada pacijenti dišu 25, 30, 40 puta u minuti. To veoma brzo iscrpljuje mišiće.

Ističe i da je neobično važno da se pacijent priključi na respirator u pravom trenutku, ni prerano ni prekasno.

- Bilo je priča o tome da treba što kasnije uključiti respirator, ali to nema nikakve veze. Jedino što je važno jeste da se prate pomenuta dva parametra - kaže dr Radosavljević.

Koliko pacijenata preživi

50% stavljenih na invazivni respirator preživljavalo na početku pandemije

5-10% stavljenih na invazivni respirator preživljava sada

* Ova razlika nastala je zbog toga što su od početka pandemije do sada uvođeni novi lekovi koji ponekad mogu da spreče da dođe do najteže slike, pa samim tim deo pacijenata izbegne respirator, odnosno sada na veštačka pluća dospevaju pacijenti koji su u najtežem mogućem opštem stanju, te je stopa preživljavanja mala. U svakom slučaju, bez respiratora njihova smrtnost bila bi 100%

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media