ŠTA JE ZNAČIO SNEG KOJI JE JUČE PAO I HOĆE LI BITI MIHOLJSKOG LETA? Meteorolog Todorović je sve objasnio
Nedeljko Todorović, Foto: Printscreen

srbija se zabelela

ŠTA JE ZNAČIO SNEG KOJI JE JUČE PAO I HOĆE LI BITI MIHOLJSKOG LETA? Meteorolog Todorović je sve objasnio

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da sneg koji je juče padao na Kopaoniku i Staroj planini nije iznenadio meteorologe

Objavljeno:

- U ovo doba godine u tim delovima zna da bude snega, čak i na kraju avgusta. To je bio granični trenutak da li će da pada sneg ili kiša - pojasnio je meteorolog Nedeljko Todorović.

To što je juče pao sneg na Kopaoniku i Staroj planini Todorović smatra predznakom da smo završili sa toplim delom godine.

- Ulazimo u hladnu polovinu godine. Sneg koji je padao nije se zadržao, prve pahulje su značile svežinu, da ne kažem hladnoću - rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, za meteorologe jesen stiže 1. septembra, pa su tako septembar, oktobar i novemar jesenji meseci.

- Sledi pormena vremena u smislu značajnog otopljenja. Jutra hladna a danju toplo, a u subotu 26. i 27. i natprosečno toplo sa maksimalnim temepraturama blizu 30 stepeni -rekao je on.

Todorović je najavio da sledeće sedmice stiže zahlađenje i da će temperature biti od 17-22 stepena, a u većini dana bi bilo suvo, pretežno sunčano, što se naziva Miholjsko leto.

- Gledajući količine padavima do sad, nastavlja se sušni period koji je počeo krajem juna, ali manjak padavina postoji 3. mesec. Sušni period će se nastaviti u septembru, a kiša stiže u novembru - rekao je on.

Kako kaže, neminovno je da će u oktobru biti prvi mrazevi, duvaće košava, imaće i magle.

- To su prvi znaci da ulazimo sve dublje u jesen uz napomenu da će biti miholjskog leta. Kalendar čini svoje, možemo da se trudimo da nagovestimo neki detalj - kazao je on.

Todorović je rekao da će sneg u Srbiji značajnije pasti u oktobru, ali u polovini novembra biće snega u nižim delovima brdsko-planinskih predela.

- U Beogradu će oko 25. novembra biti snega. Temperatura brzo opada, krajem septembra prosečna temperatura će biti 21 stepen, krajem oktobra 16, a krajem novembra 11 stepeni - rekao je on i dodao da stiže hladna polovina godine.

00:50

SVI PRIČAJU O NEVENI, POSLANICI SNS: Vučić je za nju rekao da je NAJVEĆI TALENAT za politiku u proteklih 20 godina

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.