VIRUS, A NIJE KORONA? Obratite pažnju, potražite pomoć LEKARA u ovom trenutku!
Ilustracija, Foto: Profimedia

virusi

VIRUS, A NIJE KORONA? Obratite pažnju, potražite pomoć LEKARA u ovom trenutku!

Pored korone, u Srbiji u ovom trenutku su aktivni i brojni drugi virusi

Objavljeno:

Koji virusi sad haraju Srbijom, kako da ih razlikujemo i kako da znamo da nije korona - na ova pitanja je dala odgovor dr Nada Kuljić Kapulica.

Broj novozaraženih novim korona virusom je zabrinjavajuć, a s druge strane, čini se da će situacija sa drugim vrstama virusa ove godine biti složenija nego prošle.

Mnogo ljudi trenutno se bori sa simptomima nekih od virusa. Dok nekima curi nos, drugi ne osećaju ukus i miris, treći imaju potvrđen kovid-19, a neki imaju običan sezonski grip.

Pored korone, u Srbiji u ovom trenutku su aktivni i brojni drugi virusi. Ovih dana je, recimo, stigla vest da je Milan Borjan pozitivan na koronu, ali se na kraju ispostavilo da to nije slučaj, već je u pitanju stomačni virus, aktivan tokom cele godine, ali ipak najaktivniji u toku leta. Pored ovog, tu je i čitava paleta drugih respiratornih virusa a šta sve trenutno od virusa hara Srbijom objašnjava virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica.

- Postoji oko 200 respiratornih virusa, koji su zastupljeni po različitim sezonama. Ono što je bitno jeste da svi oni daju slične, laganije simptome - uglavnom kijavicu, curenje nosa, grebanje grla, a tek poneki, kada se virus spusti na pluća, daju i upalu. Trenutno je još uvek rano za sezonski grip, on se na prostoru Srbije uglavnom javlja u decembru, a vakcina protiv sezonskog gripa preporučuje se sredinom oktobra - kaže dr Nada Kuljić Kapulica.

Što se enterovirusa tiče, kaže ona dalje, oni su češći tokom leta, ali svakako su aktivni u toku cele godine. Takođe, iako uglavnom daju stomačne tegobe, neki od njih daju i respiratorne probleme.

- Pored ovoga, tu su i adenovirusi, koji obično haraju pre nego što krene sezona gripa. I oni obično daju različite respiratorne probleme. Tu su i virusi parainfluence, slični sezonskom gripu. Zatim, kod dece su tu respiratorni sincicijalni virusi (RSV virusi), posebno aktivni kod dece u najranijem uzrastu. Vidim da upravo RSV virusi trenutno haraju u Americi pored korona virusa i da su tamo poranili pre sezone u kojoj inače vladaju, pa bi to moglo da se desi i ovde. Zatim, imamo i rinoviruse, kojih opet ima preko 100 - kaže dr Kapulica.

Tu su, na kraju, i ostali korona virusi, pored SARS-CoV-2.

- Šest ostalih korona virusa, koji su nam bili poznati i pre pandemije, takođe su uvek aktivni, mada im je zvanična sezona na kraju zime i na početku proleća - kaže ona.

Da li se testirati na kovid na pojavu prvih simptoma nekog virusa?

- Ja ne bih odmah išla na testiranje za kovid. Recimo, u slučaju kovida, jedan od glavnih simptoma jeste temperatura. S druge strane, većina ostalih nabrojanih virusa ne izaziva temperaturu. Tako, recimo, u slučaju da imate simptome bez temperature, ja ne bih išla na testiranje za kovid. Treba napomenuti da su svi ti virusi slični što se tiče simptoma, a respiratorne viruse ni u svetu niko ne testira pojedinačno jer ih ima preko 200. Testira se ponekad paleta pojedinih virusa, ali i to je retkost. Naravno, trenutno je izuzetak SARS-CoV-2 - kaže virusološkinja.

Šta ako se susretnu kovid i grip?

- Mi smo prošle godine imali tu srećnu okolnost da smo zahvaljujući strogim predostrožnim merama koje smo uveli zbog kovida takođe istisli i koronu. Moguće je da ove godine situacija neće biti takva, ali to još uvek ne može da se predvidi sa sigurnošću. Obično kada haraju dva virusa, jedan potisne drugi, ali to ne mora uvek da bude slučaj. To ostaje da se vidi. Postoji mogućnost da se čovek istovremeno zarazi i gripom i kovidom, zbog čega je dobro vakcinisati se preventivno, jer oni udruženi mogu da ostave teške posledice na zdravlje - zaključila je doktorka.

Bonus video:

CENTRALNI DNEVNIK 22.09.2021.
25:52

CENTRALNI DNEVNIK 22.09.2021.

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media