ŠTA ZNAČI BROJ ANTITELA? Stručnjaci iz Novog Sada napravili test koji pokazuje KOLIKO STE ZAŠTIĆENI OD KORONE
Vakcine, Foto: Profimedia

BRILJANTNI UMOVI

ŠTA ZNAČI BROJ ANTITELA? Stručnjaci iz Novog Sada napravili test koji pokazuje KOLIKO STE ZAŠTIĆENI OD KORONE

Mnoge laboratorije rade analizu antitela na kovid 19 i svuda se dobijaju drugačije vrednosti u zavisnosti od toga koje testove koriste, to jest ko ih je proizveo, kaže dr Lalošević.

Objavljeno:

Stručnjaci Pasterovog zavoda iz Novog Sada napravili su test koji osim određivanja nivoa antitela na kovid 19 može da pokaže i koliko je ta osoba zaštićena od korone. Međutim, nisu se zaustavili na tom izumu. Uspeli su da proizvedu i prvu srpsku vakcinu protiv ovog virusa, koja se trenutno testira na miševima, a ujedno su formirali i banku virusa korona. Ta banka je važna jer se u njoj nalaze sojevi koji se trenutno pojavljuju kod nas i vlasništvo je Republike Srbije.

Profesor doktor Dušan Lalošević, šef Laboratorije za dijagnostiku besnila u Pasterovom zavodu, ističe da njihov test pokazuje koliko je koja osoba zaštićena protiv kovida 19, a građani će uskoro moći da se testiraju u ovoj ustanovi, piše "Politika".

Šta pokazuju rezultati testa?

Mnoge laboratorije rade analizu antitela na kovid 19 i svuda se dobijaju drugačije vrednosti u zavisnosti od toga koje testove koriste, to jest ko ih je proizveo, kaže dr Lalošević.

- Ipak, niko do sada nije mogao da kaže šta zapravo znači kada vidimo koliko imamo antitela i da li nas to štiti od dobijanja virusa. Mi smo uspeli da napravimo test kojim možemo da izmerimo ukupna neutralizaciona antitela protiv virusa korona i da proverimo kakva je situacija sa novim sojevima virusa poput delta varijante, dok drugi rade analizu koja je povezana s prvim sojevima virusa. Do sada se dešavalo da građani negde urade analizu antitela, posle vakcinacije na primer, i misle da su zaštićeni, ali zapravo nisu zaštićeni i od novog soja virusa, pa se razboljevaju. Naš neutralizacioni test smatra se zlatnim standardom za proveru imuniteta i bitan je jer meri takozvana funkcionalna antitela protiv korone, to jest ona koja neutrališu virus - pojašnjava dr Lalošević.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid-19, Covid 19, Antitela, Španija, Studija, Imunitet krda
foto: EPA-EFE/ DAVID MARIUZ

Prva srpska vakcina

Pasterov zavod nije iznebuha odlučio da osmisli test i vakcinu protiv kovida 19, već je to učinio na osnovu decenijskog iskustva koje imaju u laboratorijskom ispitivanju besnila. Tako je nastala i prva srpska vakcina protiv kovida koja nije namenjena da je dobijaju građani, već da služi kao kontrola cepiva koje će se praviti u našoj zemlji u dogovoru s kineskim "Sinofarmom" i ruskim institutom koji proizvodi "sputnjik". Prvo srpsko cepivo protiv kovida napravljeno je po staroj tehnologiji, od takozvanog inaktivisanog virusa, kao što je slučaj s kineskom vakcinom.

Profesor Lalošević otkriva da je njihovo cepivo čak tri puta jače od kineskog i da svaka serija vakcina koja se budu proizvodile u Srbiji može da se kontroliše i u Pasterovom zavodu, koji bi ovo radio za račun Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Kako može da se utvrdi stvarna jačina vakcina, ovde bi se slale sve serije vakcina protiv kovida 19 na analizu.

- Našu vakcinu bih mogao da dam i sam sebi mada sam primio i tri kineske jer verujem u nju i znam kako je napravljena. U Srbiji smo najpre izolovali virus, a potom pristupili pravljenju cepiva. Međutim, ona će služiti isključivo kao kontrolni test jer imamo najavljeno otvaranje fabrike cepiva u Zemunu. Pasterov zavod je trenutno jedini koji je zadužen za klasičnu virusologiju u ovom delu Evrope. Drugi se više bave virusologijom na molekularnom nivou. Mi možemo da testiramo i imunitet ljud protiv delta soja korone, koji je dominantan kod nas. Novi sojevi se stalno pojavljuju. Evo u grčkoj se pojavio i mi soj, verujem da će se uskoro pojaviti i kod nas. Svaki sledeći soj koji se pojavljuje opasniji je i zarazniji - dodaje sagovornik beogradskog lista.

Vakcina, Vakcinacija, Koronavirus, Sajam
foto: Aleksandra Čolić

Banka korona virusa

Banka virusa korona koju je formirao Pastetov zavod, kaže dr Lalošević, posebno bi mogla da bude značajna za fabriku "Sinofarm" jer je sasvim moguće da u cepivu neće biti dovoljan samo jedan virus korone, već više sojeva virusa koji su u Srbiji već izolovani. To bi značilo da će vakcina postati polivalentna kao što je slučaj, na primer, sa onima koje se proizvode protiv gripa. Samim tim, vakcina u kojoj se nalazi više sojeva virusa korona imaće mnogo bolju zaštitu.

- Pasterov zavod nema kapaciteta za proizvodnju velikih količina vakcina. Bez podrške Kineza nemamo šansu da uspemo. Iz organizacionih i stručnih razloga još sam u martu govorio o tome koliko je važno da se otvori fabrika kineskih vakcina kod nas. Klasična vakcina poput "Sinofarmove" pokazala se efikasnom i kod delta soja. Naravno, treba što pre primiti treću dozu, to sada znamo, ali ova pandemija je sasvim nova bolest i mi se u hodu učimo kako da je lečimo i sprečavamo. Srbija vodi dobru nacionalnu i zdravstvenu politiku, mnogo bolje od okolnih zemalja - zaključio je dr Lalošević.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.