HOROR USRED PANDEMIJE: 1 zarazna bolest na 2 meseca ove godine PREVLADALA KORONU u Beogradu!
Bolnica, Foto: Ana Paunković

zaraza

HOROR USRED PANDEMIJE: 1 zarazna bolest na 2 meseca ove godine PREVLADALA KORONU u Beogradu!

One su među respiratornim bolestima, kao i među svim zaraznim bile zastupljenije od korona virusa

Objavljeno:

U julu mesecu ove godine u Beogradu je prijavljeno ukupno 640 obolelih osoba od zaraznih bolesti a osim toga što ih je bilo manje u odnosu na prethodni i isti mesec prošle godine, interesantno je i koja je bolest bila vodeća.

Prema izveštaju o kretanju zaraznih bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu za jul mesec 2021. godine, najviše obolelih je bilo od respiratornih bolesti, zatim od parazitarnih, pa od crevnih i polnih, a među respiratornim bolestima najčešća je, iako smo u epidemiji korona virusa, bila varičela odnosno ovčije boginje.

One su među respiratornim bolestima, kao i među svim zaraznim bile zastupljenije od korona virusa.

Naime, prema ovom izveštaju u julu ove godine incidencija obolevanja od zaraznih bolesti iznosila je 38,57 na 100.000 stanovnika, što je niže u odnosu na jun ove godine kada je iznosila 44,05 na 100.000.

Mnogo je niža u odnosu na jul 2020. godine kada je ona iznosila 288,11 na 100.000 stanovnika.

- Niža vrednost incidencije obolevanja od zaraznih bolesti tokom jula 2021. godine u odnosu na prethodni mesec registrovana je zbog manjeg broja prijavljenih obolelih od varičele i pneumonija - navodi se u izveštaju Zavoda.

Varičela
foto: Printscreen/zdravlje.org.rs

Kada je reč konkretno o respiratornim zaraznim bolestima, u ukupnom broju obolelih one čine 88,59 odsto u Beogradu.

- Najzastupljenije bolesti iz ove grupe su varičela - 254 osoba, zatim kovid 19 - 126, pneumonije (upala pluća) - 106, tonsillitis streptococcica (akutno zapaljenje krajnika) - 30 - navodi se u izveštaju.

Ovčije boginje su bile vodeće među zaraznim bolestima i u junu ove godine, dok je u maju, aprilu, martu, februaru i januaru to bio kovid 19.

Varičela, u narodu poznata kao ovčije boginje je akutno, virusno oboljenje koje počinje iznenada sa povišenom telesnom temperaturom i razvojem ospe po koži. Jedno je od najzaraznijih oboljenja.

Prenosi se direktnim kontaktom - vazdušno-kapljičnim putem jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta obolelih. Drugi načini širenja predstavlja direktni kontakt sa sadržajem vezikula obolelih.

Period inkubacije, od momenta izlaganja virusu do pojave prvih simptoma traje od 2 do 3 nedelje, uglavnom od 13 do 17 dana, dok period zaraznosti kada obolela osoba može da širi virus traje 1 do 2 dana pre pojave ospe pa sve dok se i poslednje promene na koži ne osuše.

Ova bolest se javlja bilo kada u toku godine, ali je češće obolevanje i hladnijim mesecima.

Bonus video:

01:17

Žera iz Crvene jabuke o tome šta u slučaju da dođe do novog korona-zatvaranja

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.