PACIJENTI SVE ČEŠĆE NAPADAJU LEKARE: Zbog čega se to dešava?
Ilustracija, Foto: RINA

uzrok napada

PACIJENTI SVE ČEŠĆE NAPADAJU LEKARE: Zbog čega se to dešava?

Radni dan započinju sa namerom da nekome spasu život

Objavljeno:

Napadi na medicinske radnike postaju sve češća pojava, a poslednji u nizu dogodili su se na vakcinalnom punktu u Beogradu i tokom intervencije hitne pomoći u Kragujevcu. Istraživali smo šta može biti uzrok ovih napada i šta zdravstveni sindikati predlažu za rešenje ovog problema?

Radni dan započinju sa namerom da nekome spasu život. Međutim, u nekim neprijatnim situacijama pomoć se može ukazivati i samim medicinarima, pogotovo ako se susretnu sa isfrustriranim pacijentom. Osudu nasilničkog ponašanja pacijenata prema zdravstvenim radnicima čuli smo i na ulici.

Hitna pomoć
foto: Kurir televizija

- Šta mu je lekar kriv, valjda je došao čovek da ga izleči, zbog toga si ga zvao, a ne da ga maltretiraš i biješ -

- Neprijatna situacija, mislim da to ne bi trebalo da se dešava -

- Stvarno nije u redu da lekar bude napadnut od bilo koga - mišljenje je građana.

Da se fizički napadi na zdravstvene radnike ne mogu opravdati, smatraju i psiholozi, i dodaju da je razlog takvog ponašanja u nedostatku zdravstvene kulture naših pacijenata.

- U situaciji kada se traži zdravstvena ili lekarska pomoć, pojedinac ili porodica su u toj situaciji u stresu, samim tim kod takvih osoba postoji smanjena tolerancija na frustracije. Na primer čekanje, bilo hitne pomoći ili da se dobije terapija, može da predstavlja frustraciju koju pojedinac ne savlađuje - rekla je Vesna Tomić, socijalni psiholog.

Iz zdravstvenih sindikata poručuju da su izmene krivičnog zakonika i povećavanje kazni jedno od mogućih rešenja za nasilničko ponašanje pacijenata.

Hitna pomoć
foto: Kurir televizija

Osim dobijanja statusa službenog lica, medicinari bi svoju bezbednost mogli da poboljšaju i uvođenjem panik-tastera u zdravstvene ustanove koje bi aktivirali u slučaju opasnosti, dodaju u sindikatu.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.