DR MILORAD JERKAN O NEPOVOLJNOJ KOVID SITUACIJI: Može da postane VANREDNO, nisam OPTIMISTA!
Milorad Jerkan, Foto: Printscreen Youtube

PANDEMIJA

DR MILORAD JERKAN O NEPOVOLJNOJ KOVID SITUACIJI: Može da postane VANREDNO, nisam OPTIMISTA!

Ovaj grad je nekada prednjačio po vroju vakcinisanih, a onda je interesovanje za cepiva stalo

Objavljeno:

"Situacija u Nišu je nepovoljna, a preti da pređe u vandrednu", rekao je u uključenju uživo na TV Prva prf. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Ovaj grad je nekada prednjačio po vroju vakcinisanih, a onda je interesovanje za cepiva stalo. Ambulante i bolnice se pune mladima, zaražavaju se deca od 10 do 18 godina, a evo šta doktor kaže, šta je razlog:

"Juče smo imali 379 pozitivnih što je izuzetno veliki broj, drugi po redu od početka pandemije. Ovo sada može da se uporedi sa periodom decembra 2020. godine. Imajući u vidu da imamo kovod ambulante za odrasle, za decu i terensku kovid ambulantu za starije ljude, možemo da konstatujemo da je najvće zaraženost između 20 i 45 godine, kod dece je negde u procentu oko 15 odsto. Juče smo od 300 pregleda imalo 70 dece u uzrastu od 10 do 18 koji su bili pozitivni. Što se starijih tiče, od 30 poziva terenskoj kovid ambulanti koliko smo primili, imamo samo tri pozitivna među ovom populacijom. To samo govori da je ovo kovid mladih", kaže dr Jerkan.

O tome zašto ja palo interesovanje Nišlija za vakcinaciju, doktor kaže:

"Imamo više od 65 odsto koji su primili prvu dozu i preko 61 koji su primili drugu. Međutim, mladi se nisu vakcinisali. Oni ne žele da se vakcinišu, ne znam koji je razlog. Jedno vreme su mnogo čitali na internetu razne antivakerske priče koje su neistinite...", kaže doktor i još jednom apeluje na sve da se ne vode lošim komentarima na Internetu i da se vakcinišu.

Kakove su prognoze za naredni period, doktor kaže:

"Ja nisam baš optimista što se tiče narednog perioda, iako mnogi kažu da ćemo za dve nedelje dostići stabilan plato i zaravnjenej krive", napominjedoktor i dodaje da je neophodno da se još 15.000 vakciniše klako bi moglo da se kaže da se situacija stabilizovala.

Bonus video:

01:38

PORUKA DR MILJKA RISTIĆA NEVAKCINISANIM KOLEGAMA

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.