SMILJANOVIĆ JE SRPSKI NAUČNIK KOJI PRAVI "RAKETNU VAKCINU": Štitiće od korone, ali to nije kraj
Vladimir Cmiljanović, Foto: Printscreen/TVPrva

sjajno

SMILJANOVIĆ JE SRPSKI NAUČNIK KOJI PRAVI "RAKETNU VAKCINU": Štitiće od korone, ali to nije kraj

Takozvana "raketna vakcina" razlikuje od ostalih jer će graditi različite vrste proteina, koji će, kako virus mutira, da ga napadaju sa svih strana i spreče njegovo širenje

Objavljeno:

Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik koji godinama živi i radi u Švajcarskoj i na čelu je tima koji pravi vakcinu druge generacije pod nazivom "raketna vakcina" objasnio je za TV Prva šta je zapravo cilj vakcine.

Takozvana "raketna vakcina" razlikuje od ostalih jer će graditi različite vrste proteina, koji će, kako virus mutira, da ga napadaju sa svih strana i spreče njegovo širenje.

- Raketna vakcina se tako zove, jer je cilj tog projekta da čovek dobije jednu ili maksimalno dve doze kojima će biti zaštićeni par godina za sve varijante, čak i buduće. Poseban rizik je za mutacije koje će tek da se dese - rekao je on.

Cmiljanović smatra da bi ova vakcina trebalo da bude gotova za 12 do 15 meseci, a reč je o cepivu koje ima više virusnih proteina od korona virusa.

Ističe da je u "raketnu vakcinu" nedavno dodat i virus kovid-19, jedan deo nema mogućnost da se namnoži, a drugi se sporo umnožava.

- Sve sadašnje vakcine štite protiv Vuhan varijante, posle smo dobili mnoge druge varijante, virus je već počeo sistemski da se menja, upravo u tom delu spajk proteina - rekao je on i istakao da sada dostupne vakcine ne sprečavaju ponovnu zarazu, ali da su svakako dobre jer sprečavaju da dođe do smrtnih ishoda. Ipak, smatra da je važno raditi na razvoju vakcine druge generacije.

- Raketna vakcina je postala švajcarska nacionalna vakcina, mi tu gradimo širok spektar antitela koja napadaju virus sa svih strana, jer ako spajk mutira, napašće ga antitela sa razlilčitih strana - pojasnio je.

Cmiljanović je naglasio da je vakcina i dalje u razvoju, kao i da se pripremaju da započnu kliničke studije. Ističe da je u razvijanje vakcine uloženo pola miliona švajcarskih franaka, te se nadaju kako će do kraja sledeće godine uspeti da završe vakcinu.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.