SVE VEĆA POTRAŽNJA ZA DADILJAMA: Cena je preko 40.000 mesečno, a roditelji imaju jedan USLOV!
Ilustracija, Foto: Printscreen

BEBI SERVIS

SVE VEĆA POTRAŽNJA ZA DADILJAMA: Cena je preko 40.000 mesečno, a roditelji imaju jedan USLOV!

Sve više roditelja se javlja sa pitanjem da li su dadilje vakcinisane, a većina naših dadilja jeste vakcinisana

Objavljeno:

Strah od koronavirus, neusklađeno radno vreme roditelja sa radom vrtića, deca sa zdravstvenim problemima, sve su to razlozi zbog kojih je potražnja za dadiljama sve veća, a jedno je roditeljima najvažnije pri izboru osobe kojoj će poveriti čuvanje deteta.

Rukovodilac Bebi servisa Beograd Ruzmilka Dotunović za "Beograd na Blic" objasnila je da potražnje za dadiljama uvek ima, ona je u talasima shodno periodu godine, ali da je trenutna potražnja veća nego ikad.

Svaki roditelj ima i uslove koje zahteva da osoba koja će im čuvati decu ispuni, a u doba korone im je jedna stvar ključna.

- Sve više roditelja se javlja sa pitanjem da li su dadilje vakcinisane, a većina naših dadilja jeste vakcinisana. Mi smo imali mogućnost da dadiljama ponudimo još u prvom krugu da se vakcinišu - podvukla je ona Dotunovićeva.

Ljudi su vrlo obazrivi pri izboru osobe koja će se tokom njihovog odsustva starati o detetu, a sve važnije je da li ta osoba pruža sigurnost da neće preneti korona virus.

Deca
foto: Profimedia

- Septembar je inače mesec kada je pojačana potražnja za bebi siterkama, ali u trenutnim uslovima, usled epidemiološke situacije telefoni su se usijali jer porodice pokušavaju da nađu najbolji način da se organizuju u okviru datih okolnosti - objašnjava Ruzmilka Dotunović.

Kako kaže, u jednom trenutku je bilo zatišje, ali otkako je počela epidemija, potražnja je sve veća. Međutim, strah od širenja virusa nije jedini razlog za to.

Dotunovićeva objašnjava da je situacija u društvu takva da majke male dece počinju ranije da rade, zatim ima roditelja čiji ritam ne mogu da pokriju državne institucije, ali tu su i roditelji čija deca imaju smetnje u razvoju.

- Mi imamo već kredibilitet, funkcionišemo već 33 godine, Grad Beograd je osnivač, tako da to već uliva ljudima sigurnost. Ali kada se javljaju, roditelji uvek pitaju koliko su dadilje proverene, koliko su edukovane za rad sa decom. Značajno im je što iza njih stoji institucija, što prolaze naše provere i edukaciju, lekarske, sanirtarne i psihološke preglede pre nego što stupe u rad sa decom - rekla je Dotunovićeva.

Prema rečima Dotunovićeve, u Bebi servisu je na raspolaganju 120 dadilja. Došlo je do smene generacija, na desetine njih je otišlo u penziju poslednjih meseci.

Dadilje su osobe koje vole decu pre svega i koje imaju u sebi emocionalne kapacitete, spremne da uče i da se razvijaju. Sve osobe koje su proverene i procenjene kao kapacitet za rad sa decom se primaju i angažuju na poslovima brige, nege i čuvanja dece.

Koliko košta usluga dadilje

Najčešće se angažuje dadilja za jedno dete na osam sati, pet puta nedeljno, što iznosi oko 43.600 dinara mesečno, za dvoje dece se uvećava cena za 20 odseto, odnosno 30 za troje dece. U skladu sa zakonom o prekovremenim satima, moguće je i produžiti vreme čuvanja deteta.

Dadilju je moguće angažovati dolaskom u Bebi servis, gde se obavlja razgovor, popuni anketa, kako bi se pronašla dadilja koja odgovara modelu porodice i nakon toga se prelazi na listu čekanja, a ona je ove jeseni duža nego ikada.

- Trenutno nema slobodnih dadilja, ali uvek su moguće promene, septembar je mesec iznenađenja. Svake godine između 30 i 50 porodica čeka na osobu koja će čuvati dete tokom njihovog radnog vremena - zaključila je Ruzmilka Dotunović.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.