DR VUKOMANOVIĆ: U Institutu za majku i dete leči se sedmoro dece sa kovidom
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN NOVOSTI, Printscreen/youtube, profimedia

"DR VUKAN ČUPIĆ"

DR VUKOMANOVIĆ: U Institutu za majku i dete leči se sedmoro dece sa kovidom

On je naveo i da u populaciji od 12 do 18 godina imamo oko 5.000 vakcinisanih, kao i da Nacionalni komitet za vakcinaciju smatra da će vakcinisanje dece tog uzrasta smanjiti prenošenje korona virusa

Objavljeno:

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović danas je rekao da se u kovid delu te ustanove na lečenju nalazi sedmoro pacijenata, koji nisu u teškom stanju.

"Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su sa komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom", izjavio je Vukomanović gostujući na RTS-u.

On je dodao da su prethodno zbrinuli nekoliko dece sa upalom pluća izazvanomkorona virusom, koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

Kada je reč o kovid propusnicama, Vukomanović je kazao da očekuje da će one biti uskoro uvedene, kao i da će predlog koji će medicinari uputiti sadržati odredbu da propusnice pokriju sve starije od 16 godina.

On je naveo i da u populaciji od 12 do 18 godina imamo oko 5.000 vakcinisanih, kao i da Nacionalni komitet za vakcinaciju smatra da će vakcinisanje dece tog uzrasta smanjiti prenošenje korona virusa.

Prema njegovim rečima, delta soj virusa donosi sve veći broj obolelih i medju odraslima i medju decom.

"Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice", rekao je Vukomanović.

Medjutim, kako je dodao, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije u ovom talasu eksponencijalno rastu.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media