PREDSEDNIK OBJASNIO ZAŠTO JE SRBIJA IZBRALA BAŠ OVAJ DATUM: Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/RTS

obraćanje aleksandra vučića

PREDSEDNIK OBJASNIO ZAŠTO JE SRBIJA IZBRALA BAŠ OVAJ DATUM: Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda!

Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta

Objavljeno: 19:48h

Republika Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

- To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti.

Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost.

Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića:

"U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!"

Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu.

I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti. Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje - rekao je Vučić.

Bonus video:

TROBOJKE SE VIJORE NA SAVSKOM TRGU: Počelo okupljanje građana povodom proslave SRPSKOG JEDINSTVA KURIR TELEVIZIJA
00:20

TROBOJKE SE VIJORE NA SAVSKOM TRGU: Počelo okupljanje građana povodom proslave SRPSKOG JEDINSTVA KURIR TELEVIZIJA

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media