MNOGI SE PITAJU: Da li su stanari zgrada dužni da kače trobojku za praznik?
Srpska trobojka, Foto: Printscreen/Youtube

IZMENE

MNOGI SE PITAJU: Da li su stanari zgrada dužni da kače trobojku za praznik?

Na informisanju o ovoj zakonskoj obavezi se radi, a o nabavci nosača i nacionalnog obeležja odlučiće stambena zajednica

Objavljeno: 20:16h

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se sutra, 15. septembra, manifestacijama na više mesta u Beogradu. Tim povodom, na pojedinim stambenim zgradama već je okačena srpska trobojka, pa se postavlja pitanje da li je reč o slobodnoj volji stanara da ukrase svoje stambene jedince za praznik ili o zakonskoj obavezi koju su dužni da ispoštuju?

Kako za Telegraf.rs objašnjava profesionalni upravnik zgrade Ljubiša Banovački, od ove godine, zakon nalaže obavezno kačenje zastave na svakoj zgradi. Međutim, ovu odluku, kako se vidi sa ulica prestonice, nisu baš svi ispoštovali.

- Od ove godine postavljanje zastava na Dan nacionalne zastave je zakonska obaveza. Međutim, to je za sada prošlo samo kao informacija. Prvo, mnogi i nisu upoznati sa odlukom. Drugo, nemaju sve zgrade nosače i dovoljan broj zastava - objašnjava Banovački.

Kako kaže, na informisanju o ovoj zakonskoj obavezi se radi, a o nabavci nosača i nacionalnog obeležja odlučiće stambena zajednica.

- Zakon nalaže da se zastava okači na ulazu u zgradu i nosačima. Neke stare zgrade već imaju nosače, a i dovoljan broj zastava koji im je ostao od ranije, npr. od korone, pa su tamo već i zakačene. Onde gde nema takvih uslova, tj. o nabavljanju nosača i zastava, pitaće se stambena zajednica. To bi otprilike koštalo svaku zgradu oko 100 evra.

Podsećamo, na Dan srpskog jedinstva biće prirećeno nekoliko manifestacija. Na Ušću će biti izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, na štandu Vojne akademije posetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova.

Doći će i do izmena linija gradskog prevoza.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.