KOMUNALNI POLICAJCI NE MOGU DA VAS KAZNE U 1 SLUČAJU: Oni jednostavno NISU NADLEŽNI!
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

uznemiravanje

KOMUNALNI POLICAJCI NE MOGU DA VAS KAZNE U 1 SLUČAJU: Oni jednostavno NISU NADLEŽNI!

Vlasnik je psa svakog dana izbacivao na terasu rano ujutru i on bi, jadan, odmah počeo da laje

Objavljeno: 20:35h

Ukoliko u komšiluku imate neodgovornog vlasnika psa, koji svog kućnog ljubimca stalno pušta da nekontrolisano laje i tako vas uznemirava, pomoć ne možete dobiti od komunalne policije jer oni jednostavno nisu nadležni za to.

Jedna studija je pokazala da lavež psa smeta ljudima zbog evolutivnih razloga, odnosno zato što je nekada bio namenjen kao upozorenje na opasnost pa je kod ljudi ostala urođena reakcija na ovaj “signal”.

“Trpeo sam svakodnevnu buku komšijskog psa”

Čitalac 24sedam svakodnevno je trpeo buku koju je stvarao komšijski pas dok jednog dana nije odlučio da vlasnika prijavi komunalnoj policiji.

– Vlasnik je psa svakog dana izbacivao na terasu rano ujutru i on bi, jadan, odmah počeo da laje. Verovatno je hteo da uđe nazad u stan. Međutim, ostajao bi tamo do kasnih popodnevnih časova. Dakle, gotovo čitav dan. A lavež bi prestajao samo na trenutke. S obzirom da mi je spavaća soba na toj strani, budio sam se uz lavež a popodnevni odmor nije bio moguć. U nekim momentima, pas je i cvileo kao da zapomaže. Nakon nekoliko dana, odlučio sam da sve prijavim komunalnoj policiji – ispričao je Marko N. sa Vračara.

Međutim, onda je usledilo iznenađenje.

– Komunalni policajci su mi rekli da oni nisu nadležni za prekomerni lavež pasa, nego da se obratim komunalnoj inspekciji. Dali su mi broj gradske inspekcije, gde su mi objasnili da je to u nadležnosti opštinske inspekcije. U medijima sam video da komunalna policija reaguje ako dete pravi buku u stanu, ali ako to radi pas oni nisu nadležni! Stvarno nisam mogao da verujem – ispričao je naš čitalac.

Za lajanje psa “nadležan” vlasnik

A da je ova priča tačna može se zaključiti i iz odgovora koji su nam dostavili iz beogradske komunalne policije. Naime, oni tvrde da jesu nadležni za buku nastalu trčanjem, ali da nisu nadležni ako pas prekomerno laje.

– U skladu sa posebnim propisima, kojima se uređuju uslovi i način držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca, dozvoljeno je držati kućne ljubimce, ali je stanar dužan da se stara da te životinje ne stvaraju nečistoću u zajedničkim prostorijama, zemljištu za redovnu upotrebu i ne narušavaju mir i tišinu u zgradi – piše u odgovoru koji su nam dostavili iz komunalne policije. Inače, i sami smo proverili ovu informaciju pozivanjem komunalne policije gde su nas uputili na opštinsku komunalnu inspekciju.

Stanimir Spasić, iz Profesionalnog udruženja upravnika Srbije, izjavio je da bi neko lice bilo kažnjeno zbog buke uređaj koji meri decibele mora da pokaže da se prešla granice dozvoljene buke.

On je za 24sedam rekao da što se učestalosti buke tiče, lajanje psa, dečija graja i rad pojedinih kućnih uređaja se retko prijavljuju.

– Najčešće vrste buke koje se prijavljuju su žurke i glasna muzika u noćnim satima, posle deset sati uveče – objasnio je Spasić.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.