Gojković: Zakon o zaštiti ćirilice biće usvojen na praznik po dogovoru Vučića i Dodika
Maja Gojković, Foto: EPA/ARMANDO BABANI

jezik

Gojković: Zakon o zaštiti ćirilice biće usvojen na praznik po dogovoru Vučića i Dodika

Za novi zakon polazna osnova je tekst radne grupe Ministarstva kulture iz 2017. godine, a prema rečima Gojković, mere za zaštitu jezika i pisma imaju dvojak karakter.

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas sednicu na kojoj treba da razmatraju Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je u skupštiini predstavljajući ovaj zakon da će se pred poslanicima Republike Srpske gotovo istovetan zakon naći 15. septembra i da je usvajanje ta dva zakona korak napred u negovanju kulture, ali i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike RS i Srbije.

Gojković je rekla da se zakon donosi po hitnom postupku jer je inicijativa potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana predsedništva BiH Milorada Dodika, te je hitni postupak neophodan kako bi se ispunio njihov dogovor da zakoni budu doneti baš 15. septembra, na novoustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Prema njenim rečima već postoji Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, a novi zakon nije ni u kakvoj koliziji sa njim, odnosno tamo gde žive nacionalne manjine u službenoj upotrebi ostaju i jezici i pisma manjina.

"Nije namera da se latinica diskriminiše, zakon se ne odnosi na privatnu komunikaciju, pisanje ličnih imena, dvojezične publikacije, knjige, naučnu terminologiju, kompjuterske programe, umetnička dela, kurseve stranih jezika ili žigove i oznake geografskog porekla", rekla je Goković.

Za novi zakon polazna osnova je tekst radne grupe Ministarstva kulture iz 2017. godine, a prema rečima Gojković, mere za zaštitu jezika i pisma imaju dvojak karakter.

"Prve su obavezujuće i šire krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu na sve subjekte koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala", rekla je Gojković.

Pored državnih organa i javnih preduzeća, ćirilica će biti obavezna i u objavama privrednih društava i drugim oblicima organizovanja koja imaju većinski javni kapital, strukovnih udruženja i javnih servise, a kulturne manifestacije moraju imati logo na ćiriličkom pismu.

Gojković je najavila mogućnost da se donesu mere poreskih olakšica za privredne subjekte koji odluče da koriste ćrilicu u svom poslovanju, ali to će biti uredjeno poreskim zakonima.

Osniva je još jedan vladin savet, koji će pratiti stanje u srpskom jeziku i očuvanje ćiriličkog pisma i predlagati odredjena nova rešenja.

Minstarka je rekla da su na zakon podneti amandmani Saveza vojvodjanskih Madjara, tako da će i u Srbiji ovaj zakon biti usvojen na praznik, 15. septembra.

Bonus video:

02:51

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U CENTRALNOJ SRBIJI: Ima 150 godina, plastenik sa cvećem i SAMO JEDNOG PRVAKA KURIR TV

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.