SRBIJA UVODI KOVID SERTIFIKATE, IMAMO SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O NJIMA: Dobro obratite PAŽNJU!
Ana Brnabić, Foto: Profimedia

otkrivamo

SRBIJA UVODI KOVID SERTIFIKATE, IMAMO SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O NJIMA: Dobro obratite PAŽNJU!

Spisak mesta na kojima će sertifikati biti neophodni biće postepeno proširivan

Objavljeno: 19:22h

Danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu perotiv korona virusa nakon koje se obratila premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je između ostaloh rekla da se država priprema za uvođenje kovid sertifikata, kao i da će se za konačna odluka o njima znati za nekoliko dana a kako Telegraf.rs saznaje, spisak mesta na kojima će ona biti neophodna postepeno će se proširivati.

Za sad je izvesno, kako je navela premijerka da će oni, ako se ispostavi da su u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima, biti uvedeni u noćnim klubovima, barovima, kafićima, restoranima u zatvorenom.

- Pripremamo se za uvođenje kovid sertifikata, ako bude potrebno. Konačna odluka biće doneta za nekoliko dana, ali dogovor na Kriznom štabu je da se svi spreme za uvođenje kovid sertifikata - rekla je premijerka i dodala da će Kancelarija za eUpravu i svi drugi imaće vremena da se pripreme da, kada odluka bude doneta, može odmah da se primenjuje:

- Ako budu uvedeni kovid sertifikati, a da bi bili u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima, biće uvedeni u prostorima gde nije neophodno da ljudi borave, a gde je visoka mogućnost zaražavanja. To su noćni klubovi, barovi, kafići, restorani, u zatvorenom.

Premijerka je istakla da takvi sertifikati neće biti potrebni za maloprodajne objekte.

Izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže za Telegraf,rs da oni neće važćiti ni za tržne centre, već da će u njima i maloprodajnim objektima redari imati obavezu da proveravaju poštovanje mera, kao što će proveravati i kovid propusnice u objektima gde će biti obavezni.

- Dogovor je da se kovid sertifikati uvedu najpre za restorane, kafiće i noćne klubove, dok neće važiti za maloprodajne objekte i tržne centre. Vremenom će se spisak mesta na kojima će biti obavezni proširivati, tako će se i videti da li će biti potrebni i za utakmice i koncerte - kaže izvor iz štaba za Telegraf.rs.

Ko će morati da ih ima?

Maske
foto: Print Screen Youtube

Naš sagovornik kaže da će kovid seritifikate na mesta gde će oni biti obavezni morati najverovatnije da imaju osobe koje su u Srbiji obuhvaćene vakcinacijom protiv korona virusa.

- U Srbiji se vakcinišu i deca od starosti od 12 godina, tako da nije isključeno da će i ona morati da ih imaju, ali to je stavka o kojoj će se još pričati. Uglavnom, svi oni koji su u obuhvaćni vakcinacijom, plan je da bi trebalo da ih imaju - navodi naš sagovornik.

Šta će sadržati kovid sertifikati?

Kovid sertifikati, kako objašnjava, svi će moći da izvade elektronskim putem, a oni će sadržati tri stavke.

- Pored ličnih podataka, sertifikat treba da sadrći i jedan od tri podatka a to je da li je osoba vakcinisana i sa koliko doza, da li je preležala kovid 19 u prethodnih 6 meseci, kao i da li ima negativan antigenski ili PCR test - kaže naš sagovornik.

Odluka o sertifikatima je danas doneta a sada su na potezu tehnička i pravna služba da se sve usaglasi u okviru pravnih okvira.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.