U Srbiji postoji GRAD SA 200 IMENA - OTKRIJTE njegovu neverovatnu lepotu (VIDEO)
Subotica, Foto: Subotica živi

POSETITE!

U Srbiji postoji GRAD SA 200 IMENA - OTKRIJTE njegovu neverovatnu lepotu (VIDEO)

Najseverniji grad u Srbiji je jedan od najbrže rastućih gradova u našoj zemlji

Objavljeno:
  • 1

Iako se ovaj grad prvi put pominje 1391. godine, veruje se da ljudi na tom prostoru žive preko 3000 godina. Smešten na putu između Evrope i Azije, u srednjem veku je bio centar sukoba Ugarske i Turske. Sa velikim seobama, ovaj grad su naselili mnogi narodi slovenskog, ugarskog, jevrejskog i germanskog porekla. Nazivi ovog grada su se menjali često: Szent-Maria, Maria-Theresiopolis, Maria Theresienstadt, a od prvog zapisanog imena Zabatka, dobili smo današnju Suboticu - Szabadka. Zato Suboticu zovu gradom 200 imena.

Najseverniji grad u Srbiji je jedan od najbrže rastućih gradova u našoj zemlji. Pre dve decenije grad je suočen sa problemom posrnule privrede, ali danas Subotica ima svoju otvorenu zonu, kao i jedan od najboljih IT sektora u zemlji, zbog čega se ponekad i popularno naziva “silicijumskom dolinom Evrope”.

Subotica
foto: Subotica živi

Subotica ima ogromni kulturni značaj. Sa četiri službena jezika predstavlja posebnost. Drama subotičkog Narodnog pozorište jedina igra predstave na srpskom, hrvatskom i mađarskom. Subotičke fontane su jedinstvene u Srbiji, a Subotičani vole da naglase svojim gostima rečenicu “Gde god nađeš zgodno mesto, ti vodu posadi”. Takođe, Subotičani su ponosni na Palićko jezero, nekadašnje carsko kupalište, mesto održavanje jednog od najuglednijih evropskih filmskih festivala.

Subotica
foto: Subotica živi

Jednom rečju, Subotica raste i transformiše se u jednu od najboljih destinacija za život i rad, gde su sve mogućnosti i sadržaji dostupni. Baš ovakav grad zaslužuje i jednu platformu na kojoj građani mogu da se informišu i uvek budu u toku sa dešavanjima u gradu. Platformu koja će sakupiti i promovisati priče o svim kulturnim, umetničkim, političkim, zabavnim i aktuelnim dešavanjima, platforma koja će podsetiti građane da Subotica živi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media