NE GUGLAJTE ONO ŠTO STE SANJALI: Psihološkinja Bojana objasnila zbog čega je to POGREŠNO
Bojana Regoje, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

NE GUGLAJTE ONO ŠTO STE SANJALI: Psihološkinja Bojana objasnila zbog čega je to POGREŠNO

Psihoterapeutkinja Regoje pojašnjava i da je tumačenje pojmova koji se javljaju u snu veoma kompleksno

Objavljeno:

Snovi ponekad tako realno izgledaju, da imaju moć da nas oraspolože ili rastuže, u zavisnosti od toga šta smo sanjali. Nekad se desi i da guglamo značenje svojih snova, želeći da saznamo više o tome šta oni predstavljaju, ali psiholog i psihoterapeut Bojana Regoje je gostujući na TV Prva objasnila zašto to ne treba raditi.

"Ne guglajte, jer su snovi definitivno neodvojivi od snivača, i svaki san se stavlja u individualni kontekst, to je neodvojivo od samog čovekovog psihičkog života".

Drugi rečima, ako dvoje ljudi sanja da ih, recimo, neko juri, kod oboje to može imati različito značenje jer je potrebno sagledati individualni kontekst.

Iako psiholog ističe da postoje simboli koji imaju svoje značanje, san je ipak subjektivni doživljaj, kao i da je "bavljenje našim snovima, bavljenje našim unutrašnjim psihičkim životom".

Psiholog ističe i da se u snovima reflektuje sve što se dešava u čovekovom životu, kao i da snovi mogu da budu odraz bliske prošlosti, vizionarski, ali da se u snovima obrađuju i neki drugi psihički sadržaji koji su vrlo stresni.

"Čovek se obično i probudi kada na nekom neurofiziološkom nivou sna, oseti neprijatan osećaj", dodaje Regoje.

Nekad nam se čini da jedan san traje po nekoliko sati, za drugi pomislimo da nije trajao ni minut. Koliko zapravo traju snovi?

"Sigurno da ima jedno četiri-pet rem faza sna, to su faze dubokotalasnog spavanja. Snovi su neurološki putevi koji stvaraju vizuelne slike, a tek kada ih stavljamo u kontekst i dajemo im smisao i značenje, onda nose za nas neku važnost", rekla je ona.

Psihoterapeutkinja Regoje pojašnjava i da je tumačenje pojmova koji se javljaju u snu veoma kompleksno, te da se time bavi cela grana nauke.

"Čitava grana naučnika koja se bavi razumevanjem snova zove se dubinska psihologija ili psihologjia nesvesnog, pa je sve to vrlo kompleksnije u odnosu na neko konkretnije povezivanje sa realnim pojmovima".

Ona ističe i da se nemirni snovi događaju onda kada se čovekov san poremeti, ali i da svako treba da istražuje snove ako se ponavljaju i ako su traumatični. Objašnjava i da je u pitanju naknada obrada mozga, koji se bori da porocesuira informacije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.