U ŠKOLU ME VODE, TAMO ĆE ME TUĆI! Roditelji ZGROŽENI čitaju pesmu, NIKO nije primetio jedan detalj na slici! (FOTO)
Opšti haos nastao zbog pesme Branka Ćopića, Foto: Printscreen/Facebook/Beograd bez maske

urnebesno

U ŠKOLU ME VODE, TAMO ĆE ME TUĆI! Roditelji ZGROŽENI čitaju pesmu, NIKO nije primetio jedan detalj na slici! (FOTO)

Shodno brigama đaka prvaka pesma je nastala u duhu i vremenu o kakvom mi možemo da sanjamo

Objavljeno:

Prvi septembar, čini se, kao da je daleko iza nas, kao i vreme kada su đaci zauzeli svoje pozicije u školskim klupama! Ipak čini se da su prvacima ovi dani nekako najteže pali, s obzirom na to da im je prvi put da se nađu u svetu kakav im je do sada bio nepoznat.

Shodno brigama đaka prvaka, pesnik Branko Ćopić, kako je samo on umeo, opisao je muku prvačića, a njegova stara pesma naišla je na burne reakcije savremenih roditelja, koji nisu baš imali reči hvale za njegov rad, ali im ne zameramo, jer retko ko od njih je i shvatio da je u pitanju dečja pesma.

Pesma Branka Ćopića glasi:

Zbogom, bako, mili rode, u školu me jutros vode, Tamo će me vazdan tući, živ ti neću doći kući. Zbogom jagnje sviloruno, čoban ti je poginuo.

Zbogom, kravo, mliječna spravo, odnio je šalu đavo, pozdravi mi drago tele, poginuću danas, vele, poslednje ti šaljem zbogom, osveti me tvrdim rogom.

Zbogom, konju ritajući, nastradaću čitajući, unaprijed mi duša zebe, više jahat neću tebe, daj pomozi stradalniku, bježaćemo čak u Liku.

Upravo ovi stihovi naišli su na osudu roditelja koji su vidno uznemireni ostavljali komentare poput:

- Mnogo je uzburkano... Nece deca voleti skolu

- Našta ovo liči pobogu ljudi. Ali vidno je da to piše neko od odraslih. Svaka čast domaćine mnogo si lepo sastavio detetu pesmicu. Samo jo da si dodao opelo i bilo bi kompletno. Sramota šta demonstrira te svojoj deci.

- Ovo je strasno. Kao da ide u rat i kao da nikada nece da se vrati. Sacuvaj Boze, ovako nesto Jos procitala ni cula nisam.

- Kako nije Slavice, ovo je cista filosofija.Sad se vidi da su nam ovakve skole isprale mozak a da smo sve normalno zivotno i prirodno zaboravili.Pesma je divna pravi manifest i odbrana normalnosti...

- Malo sarkazma i pesnicke vrcavosti. Preterali ste sa komentarima, kao da ste bas svi obozavali skolu

Podsetimo, Branko Ćopić je mnogo pisao za decu, a kad izgovorite njegovo ime, svako dete koje je pročitalo makar jednu lektiru, pomisliće na Nikolicu s prikolicom i druge orlove koji rano lete. Jer, sve i ako ste druge lektire izbegavali, „Orlove” ste sigurno pročitali. Možda niste znali, ali, Branko je bio i učitelj. Školu je završio u Banja Luci, a radni vek proveo u Beogradu.

Danas se sećamo kako je on doživeo polazak u školu, kroz pesmicu, duhovitu kao i sva njegova dela.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.