AŠANIN PORUČIO: Broj pregled se utrostručio, na lečenje se prima svaki treći
Milika Ašanin, Foto: Printskrin

KREĆE NOVI TALAS?

AŠANIN PORUČIO: Broj pregled se utrostručio, na lečenje se prima svaki treći

Prema njegovim rečima, klinička slika zaraženih je mnogo teža nego u prethodnom talasu.

Objavljeno: 11:44h

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) Milika Ašanin izjavio je da se dnevni broj kovid pregleda u odnosu na jul utrostručio, sa oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici na oko 190 i da se pokazalo da je potrebno lečenje svake treće pregledane osobe. On je za RTS rekao jutros da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni 95 odsto.

"Bolnički kapaciteti u Batajnici su popunjeni dve trećine (to je) 594 hospitalizovana pacijenta, 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema. Uglavnom su pacijenti koji su nevakcinisani, opominjem sve gradjane o neophodnosti vakcinacije", rekao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, klinička slika zaraženih je mnogo teža nego u prethodnom talasu.

"(Kategorija pacijenata) ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, to su pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije, uglavnom se sami leče ili su u privatnim odrinacijama i pojavljuju se izmedju petog i desetog dana u pogoršanju bolesti. Imaju teške kliničke slike, bolest je uznapredovala i oni su veliki problem. U ovom momentu je preko 50 odsto takvih pacijenata hospitalizovano", kazao je Ašanin.

On je rekao da se čeka odluka Ministarstva zdravlja o eventualnoj obaveznoj vakcinaciji i da smatra da ta mera mora da se uvede za zdravstvene radnike koji imaju povećan rizik od zaražavanja.

"Imamo 272 lekara angažovana u Batajnici, 95 iz UKCS a 165 je primljeno po konkursu. Imamo 444 medicinske sestre i tehničara u Batajnici, samo 80 njih je iz drugih ustanova", naveo je Ašanin.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.