U JEDNOM SRPSKOM GRADU JE SVAKO DRUGO TESTIRANO DETE POZITIVNO: Alarmantna situacija
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ Enric Fontcuberta

nije dobro

U JEDNOM SRPSKOM GRADU JE SVAKO DRUGO TESTIRANO DETE POZITIVNO: Alarmantna situacija

Nadležni zbog ove alarmantne situacije sa brojem novozaražene dece, apeluju na poštovanje protivepidemijskih mera

Objavljeno:

U Kragujevcu je u protekla dva dana od 111 testirane dece na COVID-19 63 bilo pozitivno, poručuju iz Dečje kovid ambulante Doma zdravlja. Dodaju da je to znak da mutirani delta soj korona virusa napada sve uzraste i da do sada to nije bio slučaj.

Povratak sa godišnjeg odmora, masovna okupljanja, ali i mutacija delta soja virusa COVID-19, kako nadležni tvrde, doveli su do toga da je u čitavoj zemlji naglo skočio broj novozaraženih. U ovom talasu nema pošteđenih, pa i deca se sve češće inficiraju. U prilog tome govori i podatak da je u poslednja dva dana u Kragujevcu gotovo svako drugo dete testirano na virus COVID-19 bilo pozitivno, prenosi Info.kg.rs.

- Od 111 dece testirane 1. i 2. septembra virus je registrovan kod njih 63. To pokazuje da je trend zaražavanja isti kao i kod odraslih. Prenos infekcije je nešto malo veći kod dece starije od 15 godina, zbog toga što se više okupljaju i druže, nego mlađi - rekla je dr Tijana Dišić iz Dečje kovid ambulante.

Nadležni zbog ove alarmantne situacije sa brojem novozaražene dece, apeluju na poštovanje protivepidemijskih mera.

- Preporuke su da se deca predškolskog i školskog uzrasta, kao i zaposleni u obrazovnim ustanovama, pridržavaju mera, tačnije nošenja maski, držanja distance i pranja ruku. Za decu stariju od 12 godina preporuka je da se vakcinišu Fajzer vakcinom, uz izveštaj izabranog pedijatra - rekla je dr Dišić.

S obzirom na to da je nova školska godina tek počela, nadležni ne žele da daju nikakve prognoze po pitanju ovog talasa zaražavanja među mlađom populacijom.

Podsećamo, danas je doneta odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u skladu sa odlukama i zaključcima Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu. Od ponedeljka, 6. septembra, u srednjim školama na teritoriji Kragujevca i Velikog Gradišta preći će se na drugi model nastave, odnosno nastava će se odvijati kombinovano - neposredno i na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.