SA NOVOM POVIŠICOM PENZIJE IDU NA 31.140 DINARA! Sada se zna koliko će biti povećanje od januara
Pošta, Foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

LEPE VESTI ZA GRAĐANE

SA NOVOM POVIŠICOM PENZIJE IDU NA 31.140 DINARA! Sada se zna koliko će biti povećanje od januara

- Penzije će rasti i više od pet odsto u skladu sa švajcarskom formulom - rekao je juče ministar finansija Siniša Mali.

Objavljeno:

Iako je do skora bilo najavljivano da bi penzije od januara trebalo da rastu pet odsto, povišica za narednu godinu, ipak, će biti veća.

Imajući u vidu rast inflacije, ali i pad ukupnog broja penzionera u korist radnika, u ovom trenutku realno je očekivati povećanje primanja najstarijih za oko 6 odsto. Svih 1,7 miliona penzionera procentualno će dobiti istu povišicu, a to bi prosečnu penziju od 29.376 dinara uvećalo za 1.760 dinara na 31.140 dinara u proseku. U odnosu na prvobitnu procenu rasta od 5 procenata to je povećanje za oko 300 dinara.

- Penzije će rasti i više od pet odsto u skladu sa švajcarskom formulom - rekao je juče ministar finansija Siniša Mali.

Računica koju su napravili ekonomisti istovremeno pokazuje da bi penzije mogle da budu povećane za 6 procenata. Procena je izvedena po osnovu osnovu kretanja zarada i inflacije u proteklom delu godine Takođe na povećanje penzija uticaće i inflacija, ali i činjenica da ove godine imamo manje penzionera u odnosu na broj radnika nego što je to bilo ranije.

Praktično, oni koji imaju veću penziju, vrednosno će dobiti "deblju kovertu", ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 800 i 1.100 dinara više. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od naredne godine svakog meseca primaće oko 1.800 dinara više nego danas.

Konačna odluka sa preciznim procentom povećanja, trebalo bi da bude donesena u poslednjem kvartalu ove godine, najkasnije u oktobru ili novembru.

- To je bila praksa i svih prethodnih godina. U međuvremenu nikako ne treba isključiti mogućnost jednokratne pomoći najstarijima - kaže naš izvor iz Nemanjine 11.

Rast penzija po „švajcarskiom modelu“ u Srbiji je stupio na snagu u janaru prošle godine, i to praktično znači njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

„Švajcarska formula“, inače, bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006. kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, a u okviru tadašnjeg aranžmana MMF. Od tada su penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media