HIMNA "BOŽE PRAVDE" SE PUSTILA NA 1. ČASU, BOŠNJAČKA JE PUŠTENA POSLE: Direktor škole u Novom Pazaru za Espreso
Ilustracija, Foto: Printscreen/Google Maps, Facebook / Printscreen, Print Screen Youtube

strasti se ne stišavaju

HIMNA "BOŽE PRAVDE" SE PUSTILA NA 1. ČASU, BOŠNJAČKA JE PUŠTENA POSLE: Direktor škole u Novom Pazaru za Espreso

- Svakom učitelju izdato je rešenje prvog nastavnog časa, priča Nusret Zuković

Objavljeno: 10:58h

Ne stišavaju se strasti oko himne u Novom Pazaru.

Vest da je učiteljica u Osnovnoj školi "Rifat Burdžević Tršo", Adela Karaahmetović Melajac juče na prvom času umesto zvanične državne himne "Bože pravde" đacima pustila takozvanu himnu Bošnjaka "Ja sin sam tvoj", izazvala je veliku buru u javnosti.

Učionica je bila ukrašena belim i zelenim balonima sa natpisom "Bosanski jer sam Bošnjak" dok su đaci pevali sa rukom na srcu.

Snimak možete videti OVDE

Bošnjaci
foto: Printscreen

Lokalni bošnjački portali su učiteljicu Adelu Karahmetovac Melajac proglasili heroinom.

Bošnjački nacionalni savet u Novom Pazaru pozvao je sve škole u Sandžaku da se ne odazovu pozivu Ministarstva prosvete i da ne emituju himnu - neke škole su to učinile, neke ne, a onda se na društvenim mrežama jedan od roditelja pohvalio snimkom iz OŠ "Rifat Burdžević Tršo", gde je učiteljica umesto himne "Bože pravde", emitovala zvaničnu himnu Bošnjaka Sandžaka.

Međutim, kako su za Espreso iz pomenute škole rekli, učiteljica Adela je na drugom nastavnom času, nakon puštene himne Bože pravde, pustila i onu koja se smatra himnom Bošnjačkog naroda.

Adela učiteljiva, Novi Pazar
foto: Foto: Facebook/Adela Karaahmetovic Melajac

Nusret Zuković, direktor osnovne škole ''Rifat Burdžović Tršo'' jasno je osudio ovaj gest.

- Svakom učitelju izdato je rešenje prvog nastavnog časa, a puštanje himne Bože pravde i čitanje pisma ministra trebao je biti sastavni deo istog. Naknadno puštanje himne Bošnjačkog naroda prvacima na drugom nastavnom času, predstavlja samoinicijativu učiteljice, rekao je Nusret Zuković za Espreso.

Takođe, direktor je rekao da je učiteljica Adela pustila himnu bošnjačkom razredu, te da je verovatno razlog tome bio upoznavanje sa himnom svog naroda, te da ideja loše namere ovde nije postojala.

Spomenuo je da je učiteljica Adela negativno komentarisala famu izazvanu puštanjem himne i da su mediji krivi jer su izvukli poruku iz pogrešnog konteksta.

Svakako, direktor nije hteo da donosi zaključke, te nam je poručio da čekaju izveštaj istrage koja je pokrenuta, i na osnovu koje će doneti dalje korake.

Podsećamo, Ministar Branko Ružić odmah je reagovao, ocenivši da je reč o provokaciji i nepoštovanju državnih simbola.

Branko Ružić
foto: RTS Printscreen

Direktor škole poručio je da situacija nije takva kako izgleda na društvenim mrežama i da je učiteljica na prvom času emitovala himnu "Bože pravde", a da je na drugom času pustila spornu himnu.

"Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora", naglasio je potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

"U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija", naveo je on.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.