TITO JE PUŠIO U BELOJ KUĆI: Ovo je PRAVA ISTINA O TOM DOGAĐAJU
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

ŠTA JE ISTINA?

TITO JE PUŠIO U BELOJ KUĆI: Ovo je PRAVA ISTINA O TOM DOGAĐAJU

Navodno su njegovi postupci "šokirali" tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država Richarda Nikona, koji mu je rekao da ne puši u Beloj kući. Mit ove posete dalje nalaže da je Titov odgovor navodno glasio samo "Blagosloven".

Objavljeno: 09:28h

Pre mnogo godina internetom je kružila priča o Titovoj poseti Beloj kući 1971. i navodnom paljenju cigare, iako je to bilo "strogo zabranjeno". To je, u stvari, ukorenjeni mit bez osnova u činjenicama.

Portal Raskrinkavanje objavio je analizu ove priče.

Kult ličnosti razvijen oko bivšeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita iznedrio je brojne urbane legende o njegovom životu. Jedan od njih je da je tokom posete Beloj kući 1971. godine, uprkos strogoj zabrani pušenja, tamo zapalio cigaru.

Navodno su njegovi postupci "šokirali" tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država Richarda Nikona, koji mu je rekao da ne puši u Beloj kući. Mit ove posete dalje nalaže da je Titov odgovor navodno glasio samo "Blagosloven".

Tvrdnje o ovom navodnom događaju u Beloj kući godinama se šire društvenim mrežama i portalima, "oživljavajući" ovu legendu nekoliko puta godišnje, najčešće za vreme Titovog rođendana. Pošto se priča deli godinama unazad, nemoguće je utvrditi njen original izvor.

Tekstovi članaka su gotovo identični, navodeći da je Tito bio u poseti Sjedinjenim Državama 1971. godine kada je zapalio tompus u Beloj kući. Kako se dalje tvrdi:

"Ovaj potez je bio provokativan iz najmanje dva razloga. Prvo, pušenje je u Beloj kući strogo zabranjeno od 1946. godine. Drugo, do sastanka je došlo na vrhuncu netrpeljivosti između Amerike i Kube, a Titu je lično opskrbio tompus vođa Kube Fidel Castro. Nikson je morao da reaguje.

„Gospodine predsedniče, ovde u Beloj kući ne pušimo“, rekao je američki predsednik Tito.

- Dobro za tebe! - jednostavno je odgovorio lider Jugoslavije, smešeći se i dalje ispaljujući svoj tompus.

Nakon neprijatne tišine koja je trajala samo nekoliko trenutaka, Nikson nije pomenuo ovu zabranu do kraja sastanka.

Slični opisi ovog navodnog događaja godinama se dele na društvenim mrežama, najčešće sa fotografijama trenutka kada Tito sedi pored Niksona i puši.

Koje su činjenice?

Analizu činjenica o ovoj temi objavio je portal iz Hrvatske, Faktograf, u avgustu 2020. Kako je utvrđeno, u vreme dok je bivši predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito pušio u Beloj kući, to je bilo dozvoljeno.

Prema Faktografu, članak objavljen u februaru 1993. u The New York Times -u govori o odluci Klintonove administracije da zabrani pušenje u Beloj kući. Bil Klinton je 42. predsednik Sjedinjenih Država koji je tu funkciju obavljao od 1993. do 2001. godine. U članku iz oktobra 2018. godine Politiko takođe ističe da je „Klintonova zabranila pušenja u Beloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine“.

Dakle, odluka njegove administracije da zabrani pušenje usledila je više od dvadeset godina nakon što je snimljena fotografija na kojoj Tito puši.

U članku su takođe su navedeni neki od predsednika i prvih dama koji su pušili i koji su konzumirali duvanske proizvode u Beloj kući. Na primer, ističe se primer Ronalda Reagana i njegove supruge Nanci, koji su na stolove za večeru stavili pepeljare, cigarete i šibice. Ronald Reagan je bio 40. predsednik koji je bio na funkciji od 1981. do 1989. godine. Pa opet, posle Titove posete Niksonu 1971. godine.

Faktograf u svojoj analizi takođe ističe da je predsednik Gerald R. Ford, koji je na mesto predsednika Sjedinjenih Država došao nakon Richarda Nikona, pušio lulu u Beloj kući.

To se može videti na fotografijama u arhivi Kongresne biblioteke. Fotografija tog američkog predsednika koji drži lulu u ustima, kako sedi za stolom u Ovalnoj kancelariji, dostupna je ovde.

Josip Broz Tito, dakle, zapravo nije prekršio nijedno pravilo pušeći u Beloj kući tokom svoje posjete 1971. godine. Takvi navodi odgovaraju narativu o njegovom velikom uticaju i svojevrsnoj „nedodirljivosti“ u političkim krugovima. Razvoj ove urbane legende takođe je rezultirao stvaranjem izmišljenog razgovora između dva predsednika kako bi se dodatno upotpunio izmišljeni događaj."

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Raskrinkavanje.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.