Čuli ste za Carsku palatu Sirmijuma, a Zavod za zaštitu spomenika priprema projekat za još jedan objekat
Lokalitet Širingrad je bio martirijum ili grobna bazilika iz ranog hrišćanstva, Foto: Sremska Mitrovica živi

SREMSKA MITROVICA

Čuli ste za Carsku palatu Sirmijuma, a Zavod za zaštitu spomenika priprema projekat za još jedan objekat

Lokalitet Širingrad je bio martirijum ili grobna bazilika iz ranog hrišćanstva

Objavljeno:

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice u svojoj nadležnosti ima vredne i istorijske objekte iz celog Sremskog okruga. Najveću pažnju na njihov rad privlači antički Sirmijum, na čijim ostacima pažljivo i sistematski radi tim stručnjaka ove ustanove. Malo se zna da je ovaj grad živeo na dve obale Save, odnosno na prostoru današnje Sremske i Mačvanske Mitrovice.

“Dok je u srednjem veku naselje sa leve savske obale bilo posvećeno kultu Svetog Dimitrija, a današnja Sremska Mitrovica nosila naziv Civitas Sancti Demetrii, naselje sa desne obale Save bilo je posvećeno kultu Svetog Irineja, sirmijumskog episkopa, pogubljenog na mostu koji je spajao dva dela Sirmijuma. Upravo ovaj lokalitet u Mačvanskoj Mitrovici, koji se zove Širingrad ili Zidine, bio je kultno mesto hrišćana od kraja antike, pa sve do 15. Veka”, rekla je Biljana Lučić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Sremska Mitrovica
foto: Sremska Mitrovica živi

Lokalitet Širingrad je bio martirijum ili grobna bazilika iz ranog hrišćanstva, ali osim toga za ovaj lokalitet vezuje se i jedna veoma popularna misterija. Radi se o grobu broj 18, za koji su relevantni naučnici pre nekoliko decenija doneli zaključak o mogućnosti da se radi o grobnici Svetog Metodija. Dok se zna da je Sveti Ćirilo sahranjen u Rimu, Metodijevo grobno mesto nikada nije definitivno utrvđeno.

“Bar što se Sirmijuma tiče, na lokalitetu Širingrad imamo kontinuitet kultnog mesta. Mi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica već neko vreme radimo na projektu natrkivanja ovog lokaliteta, a nedavno su izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi, kako bi se ovaj važan, ali nedovoljno poznat lokalitet očuvao i na najbolji način predstavio javnosti”, rekla je gospođa Lučić za Sremska Mitrovica živi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media