UMRO ZDRAVKO LJILJAK! Bio je partizanski borac, bombaš iz Drugog svetskog rata
Bio je partizanski borac, Foto: Printscreen

TUŽNA VEST

UMRO ZDRAVKO LJILJAK! Bio je partizanski borac, bombaš iz Drugog svetskog rata

Ljiljak je rođen u Lici gde se partizanskim jedinicama priključio sa 14 godina i tokom borbi je dva puta ranjen

Objavljeno:

U Opštoj bolnici u Kikindi, nakon četiri dana lečenja, u utorak je, u 94. godini, preminuo partizanski borac, bombaš iz Drugog svetskog rata Zdravko Ljiljak, pripadnik Šeste ličke divizije.

On je u oktobru prošle godine proglašen za počasnog građanina Kikinde, kao četvrta ličnost kojem grad dodelio tako visoku počast. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine grada, a povelja mu je uručena na dan kada je Kikinda obeležila 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Kako je tada obrazloženo, počasnim građaninom proglašen je zbog iskazane hrabrosti i ličnog doprinosa tokom borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu. Predlog je potekao od gradskog SUBNOR-a, a prihvatili su ga Gradsko veće i Skupština grada, uz prethodnu saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ljiljak je rođen u Lici gde se partizanskim jedinicama priključio sa 14 godina i tokom borbi je dva puta ranjen. Nakon završetka rata s porodicom se doselio u Kikindu. Nosilac je mnogih priznanja i odlikovanja, među kojima je i Zlatna medalja Ruske federacije, koju je dobio povodom 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Istu medalju dobila su još dvojica Kikinđana.

Zdravko Ljiljak biće sahranjen u četvrtak, u 14,30 sati, na Mokrinskom groblju u Kikindi.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.