OVAKO JE IZGLEDALA MAJKA NIKOLE TESLE: Njene reči su ga spasile poroka i ZAUVEK MU PROMENILE ŽIVOT (FOTO)
Georgina je potekla iz jedne od najstarijih porodica u kraju, Foto: Profimedia

GEORGINA TESLA

OVAKO JE IZGLEDALA MAJKA NIKOLE TESLE: Njene reči su ga spasile poroka i ZAUVEK MU PROMENILE ŽIVOT (FOTO)

Georgina je potekla iz jedne od najstarijih porodica u kraju

Objavljeno:

Georgina Đuka Tesla, majka Nikole Tesle, rođena je u selu Tomingaj 1822. godine u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića po kojem je Tesla dobio ime (1800-1863) i Sofije Mandić (rođena Budisavljević) iz mesta Gračac u Lici.

Georgina je potekla iz jedne od najstarijih porodica u kraju, njen otac i deda su izumeli brojne sprave za domaćinstvo, zemljoradničke alate i druge stvari.

Majka srpskog genija bila je najstarija od svojih sedmoro braće i sestara, pa je, često, sama bila prinuđena da brine o njima, jer joj je majka vrlo mlada umrla. Ujedno, kako govore izvori, to je bio jedan od osnovnih razloga zbog kojih nije pohađala školu. Uprkos tome, mnoga svedočanstva govore da je Georgina bila sposobna, pametna i samostalna žena, koja je izdržala brojne životne nedaće.

Narativi kažu da je bila veoma zainteresovana za poeziju, te da je imala izvanredno pamćenje, visoku samosvest, i pedagoške veštine. Prema jednom izvoru, kada je njenog sina, Nikolu, “zahvatila” strast za kockanjem rekla mu je:

– Nikola, zabavljaj se! Što pre izgubiš sve što imamo, to bolje! Znam da će te to, tek, tad, proći!

Tesla je, navodno, posle tih majčinih reči čvrsto odlučio da se oslobodi ovog poroka, ali i mnogih drugih, što mu je potpuno promenilo život.

A, evo kako je izgledala majka najvećeg uma čovečanstva:

(Espreso/ likaclub.eu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.