VESIĆ PORUČIO: U Beograd stigao deo računara za đake i nastavnike
Goran Vesić, Foto: Emilija Jovanović

LEPE VESTI

VESIĆ PORUČIO: U Beograd stigao deo računara za đake i nastavnike

On je istakao da će ukupno 6.952 učitelja i nastavnika dobiti lapotp računare i da će i oni imati besplatan internet.

Objavljeno: 08:53h

U Beograd je danas stiglo 17.000 tableta namenjenih djacima od trećeg do šestog razreda, kao i 2.500 laptop računara za učitelje i nastavnike, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Svako dete u Beogradu koje pohadja treći, četvrti, peti i šesti razred, a to je 67.592 dečaka i devojčica, dobiće tablet koji će moći da koriste za digitalne udžbenike, i MTS karticu kao poklon, sa besplatnim internetom", rekao je Vesić za televiziju Pink.

On je istakao da će ukupno 6.952 učitelja i nastavnika dobiti lapotp računare i da će i oni imati besplatan internet.

Prema njegovim rečima, tableti će biti osigurani od kradja i razbijanja, nakon tri godine postaće vlasništvo roditelja, a biće im dostupni samo sajtovi za obrazovanje, koje je odobrilo Ministarstvo prosvete.

"To je možda loša vest za decu, ali dobra vest za roditelje. I tableti neće raditi od 22 časa uveče, do 6.00 ujutru, što je normalno jer bi tada deca trebalo da spavaju", kazao je Vesić.

On je podsetio da roditelji dece koja idu u prvi i drugi razred osnovne škole imaju mogućnost refundacije novca za kupovinu udžbenika za predmete Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas i izabrani strani jezik.

Kako je objasnio, učenici prvog i drugog razreda dobiće pismo gradske uprave prvog i drugog dana škole, sa podsećanjima kako roditelji mogu da ostvare tu subvenciju, koja će suštinski biti oko 6.000 dinara, ili 50 evra, u zavisnosti od izdavača.

Do sada se za tu subvenciju javilo oko 10.000 roditelja, što je, prema njegovim rečima, oko 27 odsto od ukupnog broja onih koji imaju pravo na refundaciju novca.

"Treba im potvrda iz škole, da je dete upisano u prvi ili drugi razred, na toj napomeni piše od kog izdavača su izabrani udžbenici. Treba im očitana lična karta i kopija platne kartice na kojoj se vidi žiro račun", objasnio je Vesić i dodao da je moguće i onlajn obaviti prijavu.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media