Čekala sam u redu s vernicima na Svetu Petku: Zbog svađa i gužve smučili su mi se i život i sveta vodica! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

lud narod!

Čekala sam u redu s vernicima na Svetu Petku: Zbog svađa i gužve smučili su mi se i život i sveta vodica! (FOTO) (VIDEO)

Pokušala sam da dođem na red i uzmem svetu vodicu, ali sam završila praznih ruku, ogorčena i razočarana
Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas slave jednu od najbitnijih svetica srpskog porekla, Svetu Petku, u Bugarskoj i Grčkoj poznatu i kao Paraskeva. Po predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sveta Petka se prvenstveno smatra zaštitnicom žena, a potom i bolesnih. Upravo iz tih razloga, mnogi vernici u Srbiji imaju posebno poštovanje prema ovom prazniku, a redovi koji se formiraju ispred crkve kreću još od 4h ujutru.

DANAS JE SVETA PETKA: Zaštitnica zbog koje Srbi masovno idu na Kalemegdan kako bi uzeli svetu vodu koja leči vid! (FOTO)

Odlučila sam da odem i pokušam da uđem u crkvu, znajući da je to možda i nemoguća misija.

Čim sam se približila crkvi, ugledala sam kilometarski red koji se prostire u nedogled. Koliko god da sam pokušavala da vidim gde je kraj, nisam uspevala, jednostavno ga nije bilo.

foto: Filip Plavčić

Krenula sam da se spuštam do ulaza kako bih videla koliko je ljudi ispred mene i odmah je krenuo haos. Žene su me napale sa svih strana, ceo red se bukvalno "zapalio". Pokušala sam da im objasnim kako ću se odmah vratiti, ali ništa nije vredelo.

Okrenula sam se i otišla na drugi ulaz.

Ukoliko se spustite sa sporedne strane ka Crkvi Ružica, dolazite do stepenica koje služe za izlaz iz crkve Sveta Petka. Uspela sam da prođem tuda.

Pored profesionalnih razloga, prednost i mogućnost da prođu ovuda i ne čekaju ni pet sekundi, imaju trudnice, žene sa malom decom i stara i bolesna lica.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.