SELE SE TEK KADA NAPUNE 40: Mladi u Srbiji ne sele se od roditelja ZBOG OVOGA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

zapitaj se

SELE SE TEK KADA NAPUNE 40: Mladi u Srbiji ne sele se od roditelja ZBOG OVOGA!

65 odsto mladih, uzrasta od 15 do 30 godina, živi u “porodičnom stanu''

Objavljeno:

Dug život u roditeljskom domu mladih u Srbiji je pre svega, prema mišljenju stručnjaka, stvar ekonomske nužde, pa tek onda “mediteranske” kulture življenja. Čak dve trećine mladih u Srbiji živi sa roditeljima, dok više od 60 odsto nema nikakva primanja.

Krovna organizacija mladih Srbije u svom istraživanju (Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih 2021. godine) došla je do podatka da čak 65 odsto mladih, uzrasta od 15 do 30 godina, živi u “porodičnom stanu”.

- Verujemo da je ovaj podatak u direktnoj korelaciji sa životnim standardom mladih i njihovim nepovoljnim trenutnim ekonomskim i društvenim položajem. Niske zarade ili njihovo odsustvo utiču na kasno osamostaljivanje mladih od roditelja, što direktno utiče na kvalitet njihovog života. Skoro 60 odsto mladih ne zarađuje, a tek 18 odsto ima zaradu veću od prosečne plate u Srbiji – kaže za “Blic” Miljana Pejić, generalna sekretarka KOMS-a.

Odlaze od roditelja tek kad zakorače u četvrtu deceniju

Prema podacima Evrostata, mladi u Srbiji odlaze od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju. I Italijani, Maltežani i Španci, takođe dele život sa roditeljima i do četvrte decenije, ali kod njih se to često stavlja u kontekst južnjačkog načina života, prisnosti sa familijom koje se generacijski spajaju u jednom domu.

Sa druge strane, Norvežani i Šveđani svojoj deci nakon napunjenog 18. rođendana pomognu (a možda i ne), da pokupe svoje stvari iz zajedničkog stana i presele ga u sopstveni.

- Duga tranzicija od završetka obrazovanja do pronalaženja prvog posla dominantan je razlog za kasno osamostaljivanje. Prvi poslovi su često sa vrlo lošim uslovima rada, fleksibilnim angažmanima i nedovoljnom zaštitom. Zarade su niske, a napredovanje na bolje pozicije otežano. U takvoj situaciji, mlada osoba nema drugog izbora nego da ostane u roditeljskom domu dok se “ne snađe”, što direktno dovodi do toga da se mladi kasnije osamostaljuju i odrastaju i da teško stupaju u porodične odnose – nastavlja Pejićeva.

Broj nezaposlenih mladih ljudi u aprilu 2021. godine iznosi 115.533, što predstavlja 21 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, kaže ovo istraživanje. Više od jedne petine ukupno nezaposlenih u Srbiji tako čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina. U odnosu na prošlu godinu, imamo 10.831 mladu nezaposlenu osobu više, odnosno porast od 10,3 odsto. Podaci pokazuju da je više od trećine nezaposlenih mladih iz regiona Centralne i Zapadne Srbije.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.