KOVID 22? Stručnjaci govore o super soju, Dušan Popadić UMIRUJE SITUACIJU
Dušan Popadić, Foto: Printscreen Youtube

novi korona virus

KOVID 22? Stručnjaci govore o super soju, Dušan Popadić UMIRUJE SITUACIJU

U novoj fazi pandemije virus mogao da mutira tako da postane infektivniji poput gama soja

Objavljeno:

Na internetu su se proširile vesti o takozvanom kovidu 22 nakon što je švajcarski naučnik Sai Redi upozorio na opasnost nastajanja novog "super soja" korona virusa, koji bi mogao da zada veliku brigu svetu u narednom periodu.

Redi je naglasio da bi u novoj fazi pandemije virus mogao da mutira tako da postane infektivniji poput gama soja, ali i da razvije "osobine" slične delta

Imunolog Dušan Popadić ističe da, iako nauka ne može zasigurno da predvidi kako će korona dalje da mutira, statistički gledano, virus ne bi trebalo da evoluira u smeru da postane virulentniji, tj. da izaziva tešku kliničku sliku, prenosi Juronjuz.

Naime, svaka nova varijanta predstavlja promenu određene osobine virusa – to može biti sklonost da virus uspešno izbegava imunitet ili da izaziva težu kliničku sliku.

- Sojevi koji mogu da 'izbegnu' antitela obično se brže šire, a oni koji imaju visoku virulenciju izazivaju teže simptome. Varijante sa većom virulencijom vremenom moraju da nestanu zato što onesposobljavaju domaćina. Zato je virusu povoljnije da ima nižu virulentnost, a lakše da izbegava antitela - stiče Dušan Popadić.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ, TANJUG / AP / RAS SRBIJA

Virusu nije cilj da ubije ili oslabi domaćina, već da opstane i da se širi, a to može efikasno da čini ukoliko ne izaziva gotovo nikakvu kliničku sliku, jer se bolesni ljudi manje kreću i manje prenose virus na druge", objašnjava Popadić.

Imunolog naglašava da prema dosadašnjem iskustvu nauke, tendencija virusa je da mutira u verzije sa slabijom virulencijom.

PROČITAJTE JOŠ

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.