POLA SRBIJE U MAJICAMA, A POLA U JAKNAMA! Meteorolog objašnjava šta se dešava sa vremenom ovih dana
Kiša, Foto: Aleksandra Čolić

vremenska prognoza

POLA SRBIJE U MAJICAMA, A POLA U JAKNAMA! Meteorolog objašnjava šta se dešava sa vremenom ovih dana

Za dane vikenda očekuje se oblačno i svežije u većini krajeva, mestimično sa kišom a biće uslova i za pojavu pljuskova sa grmljevinom

Objavljeno:

Nagli pad temperature i završetak leta i pre vremena, nije jedino što nas je iznenadilo ovih dana. Činjenica koja još više šokira je da je naša mala zemlja u ovom trenutku podeljena na dva godišnja doba. Zvuči neverovatno, ali je istinito. Pa tako dok Beograđani na današnjih 16 stepeni vade zimske stvari iz ormara i uključuju grejalice u stanovima, Nišlije se sunčaju i uživaju na skoro 30 stepeni.

Na Severu Srbije tropsko leto nestalo je preko noći. Japanke i laganu odeću za jedan zamenili smo jaknama i kišnim cipelama, a hladno vreme odaje utisak da zima samo što nije stigla. Međutim, u isto vreme Jug Srbije kao da je druga zemlja – leto je u punom sjaju.

Kako je moguće da jedna zemlja kao što je Srbija, ima tolike razlike u temperaturi, što je inače svojstveno velikim zemljama sa milonskim stanovništvom.

– To se uvek dešava kad nailazi hladni talas. Došlo je do prodora hladne vazdušne mase sa toplotnog severa Srednje Evrope Panonske nizije, koja je uslovila kišu, pad temperature i pojačan severni vetar – objašnjavaju iz RHMZ-a.

Navikli smo da vremenska razlika bude značajna na planinama u odnosu na gradove, pa je tako sasvim uobičajeno bilo da na tropskih 40 stepeni u gradu na Zlatiboru ili nekoj drugoj našoj planini u Srbiji bude i do dvadesetak stepeni niže. Međutim, temperaturna razlika od 16 stepeni između gradova, nije nešto što se često viđa.

– Ova vremenska razlika je, kako kako kaže meteorolog RHMZ-a, zbog toga što imamo trenutno taj prelaz iz tople u hladnu vazdušnu masu iz oblasti Centralne i Zapadne Srbije pa je severnije hladno sa padavinama a južnije i istočnije je sunčano i toplo.

Meteorolog napominje da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, a kako kaže, neće biti ni poslednji.

Prema objašnjenju stručnjaka za vremenske uslove, normalna je pojava da u Subotici i Somboru imamo 14 stepeni, dok je u Zajačaru istog dana dnevna temperatura 30 stepeni.

– Kad se vazdušne mase vrlo sporo premeštaju kao što je slučaj ovih dana, onda se primeti ta razlika. Obično kada je taj prodor jak i brz, ta razlika bude kratkotrajna pa prođe neopaženo – kaže meteorolog.

Naša sagovornica napominje da ovo nema nikakve veze sa klimatskim promenama.

Ističe da će ova vremenska razlika neće još dugo trajati, te da će uskoro doći do manje razlike u temperaturama.

– Uskoro će doći do prodara hladne vazdušne mase, tako da će već sutra biti manja vremenska razlika između severa i juga.

Vremenska razlika po gradovima

Beograd je danas imao 16 stepeni a za samo koji stepen razlike bili su Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Valjevo. U istom danu Vranje, Zaječar, Leskovac, Niš, Koršumlija, Negotin imali su pravi letnji dan gde je temperatura išla i do 31 stepen. Slično se očekuje i sutra.

Temperatura narednih dana

Temperatura danas biće do 17 stepeni na Severu , dok će na Jugu i jugoistoku biti do 29.

Za dane vikenda očekuje se oblačno i svežije u većini krajeva, mestimično sa kišom a biće uslova i za pojavu pljuskova sa grmljevinom.

Temperatura će se kretati od 17 do 24 stepena.

Prestanak padavina i promena vremena stiže nam početkom naredne nedelje. Ponedeljak i Utorak biće sunčani dani sa temperaturom od 22 do 28 stepeni.

U sredu se vraća ponovo nestabilno vreme sa pojavom pljuskova i grmljevine u popodnevnim satima.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.